35. Сабор фрулаша Србије “Ој Мораво”

Сабор фрулаша Србије „Ој Мораво“ одржава се од 22. до 24. јула 2022. године у Прислоници код Чачка. Свечаним отварањем и подизањем саборске заставе, звуци фруле испуниће Прислоницу. За титулу најбољег  такмичиће се преко 50 фрулаша, који су то право стекли на регионалним предтакмичењима. На овој традиционалној манифестацији, која већ четири деценије чува фрулу од заборава, фрулаши ће извести нумере из краја из ког потичу, на начин на који се некада свирало.

Своје место на прелепо осликаној сцени са мотивима свих вредности које сабор негује годинама, већ другу годину за редом, обезбедиле су полазнице школе фруле Установе „Центар за културу града Бора“. На Републичком такмичењу, Сабор фрулаша „Ој Мораво“, наступиће и Стефан Радовановић његов двоструки победник. Овај познати уметник, дужи низ година марљивим радом и аутентичним начином извођења изворних мелодија свог краја, а пар година уназад и као педагог  у Установи „Центар за културу града Бора“, на најлепши могући начин чува од заборава богатство мелоса Источне Србије.

Првог дана такмичења Стефан Радовановић ће заједно са Добитницима специјалног признања Радио Београда 2 за најизворније музицирање у периоду од 2016. до 2021.  године на Сабору фрулаша Србије „Ој Мораво“, имати промоцију CD-a „Од злата јабука – свирала у музичкој традицији Србије“, који је недавно издао ПГП РТС и РАДИО БЕОГРАД 2.

 

 

Scroll to Top