21. Dani Brestovačke banje

Tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“ ove godine održana je, u organizaciji Turističke organizacije Bor, Ustanove ,,Centar za kulturu oštine Bor“,Muzeja radarstva i metalurgije Bor i restorana ,,Srpska kruna“. Tokom dvodnevne manifestacije, 23. i 24. avgusta 2014. godine, Borani i gosti ovog grada uživali su u bogatom programu.

Manifestaciju kao i do sada obeležavaju tri simbola – prvi je dolazak Knjaza, a ove godine u ulozi kneza Miloša Obrenovića je poznati srpski glumac Branko Jerinić, dok je u ulozi knjeginje Ljubice bila glumica Katarina Vićentijević. Drugi simbol je tradicionalno paljenje preobraženjske vatre, a treći je prateća manifestacija ,,Zlatne ruke“ gde takmičari mogu da učestvuju u tri kategorije: pripremanju tradicionalnih jela, izradi suvenira i izradi predmeta upotrebom starih zanata.

Prvog dana 23.  avgusta 2014 .godine u prepodnevnim časovima program je počeo nastupom kulturno-umetničkog društva ,,Bor“ sa starogradskim programom i tamburaškog orkestara kulturno – umetnikog društva ,,Bor“.
Nakon otvaranja manifestacije,tj. starogradskih igara, održana je inscenacija „Dolazka kneza Miloša Obrenovića i knjeginje Ljubice“ na platou ispred konaka Kneza Miloša Obrenovića, nakon čega su glumci obišli banju.

Posle inscenacije „Dolazka Kneza Miloša Obrenovića i knjeginje Ljubice” nastupili su izvođači iz CEN programa: trubački orkestar ,,Timočki veseljaci“ iz Knjaževca, pevačka grupa kulturno-umetničkog društva ,,Karbulovo“ iz Negotina, ansambl ,,Novo Selo“ iz Vidina i kulturno-umetničko društvo ,,Đido“ iz Brestovca“.

U popodnevnim časovima nastupilo je proglašenje pobednika i dodela nagrada u kategoriji „Zlatne ruke“ (suvenir, predmet starih zanata, tradicionalna hrana) i nastavljeno je sa kulturno-umetničkim programom nastupom kulturno-umetničkog društva ,,Banjica“ iz Krivelja, nastupom vokalnih solista i instrumentalista, pripovedača i zdravičara.  Oko 20 sati počeo je koncert grupe ,,Legende“, a nakog grupe ,,Legende“ nastupila je Zvezda granda Ivana Pavković  čime se prvi dan u okviru ove manifestacije završio.
Brestovačka banja je jedna od sedam kraljevskih banja u Srbiji i jedina u kojoj su se srele dinastije Karađordević i Obrenović.

Sledećeg dana, 24. avgusta 2014. godine posetioci ove manifestacije mogli su da uživaju u enigmatskim takmičeljima i  sportskim nadmetanjima „Banjske sportske igre“,kao i u ,,Preobraženskom druženju“.

U prepodnevnim časovima nastupali su kulturno-umetničko društvo iz Podrgorca, kulturno-umetničko društvo iz Šarbanovca, kulturno-umetničko društvo iz Krepoljina, kulturno-umetničko društvo iz Brezonika i kulturno-umetničko društvo iz Zlota koji su predstavili vlašku izvornu kulturu kroz pesmu i igru.

U popodnevnim časovima bilo je proglašenje pobednika u kategorijama ,,Lepotica Brestovačke banje 2014.”, sportska nadmetanja po disciplinama i enigmatska takmičenja. Za mališane koji su posetili Brestovačku banju priređena je dečija pozorišna predstava ,,In Pin Čarpin“ beogradske glumačke ekipe ,,Tricikl“. U večernjim časovima se pristupilo paljenju Preobraženjske vatre pored reke uz poj Braće Teofilović.
Takođe je u dvorcu Aleksandra Karađorđevića u toku cele manifestacije bila prodajna izložba suvenira i predmeta starih zanata i izložbena postavka ručno izrađenih odevnih predmeta UG,,Arhaik“, UG ,,Izvor“ i UG ,,Slovenačko blago“.

U dvorcu Aleksandra Karađorđevića je  predstavljena i  izložbena postavka ,,Brestovačka banja u doba Aleksandra Karađorđevića“ i izložba nošnji naroda i narodnosti SFRJ. Pored postavki u dvorcu kneza Aleksandra Karađorđevića, u Odžakliji i konaku kneza Miloša Obrenovića je bila stalna izložbena postavka,, Brestovačka banja u doba kneza Miloša“, dok je u turskom hamamu  bila izložbena postavka ,,Hamam u doba kneza Miloša.

Pokrovitelj ove manifestacije ,,Dani Brestovačke banje“ je bila Opština Bor, a medijski pokrovitelj regionalna televizija Bor.