21. Дани Брестовачке бање

Традиционална манифестација „Дани Брестовачке бање“ ове године одржана је, у организацији Туристичке организације Бор, Установе ,,Центар за културу оштине Бор“,Mузеја радарства и металургије Бор и ресторана ,,Српска круна“. Током дводневне манифестације, 23. и 24. августа 2014. године, Борани и гости овог града уживали су у богатом програму.

Манифестацију као и до сада обележавају три симбола – први је долазак Књаза, а ове године у улози кнеза Милоша Обреновића је познати српски глумац Бранко Јеринић, док је у улози књегиње Љубице била глумица Катарина Вићентијевић. Други симбол је традиционално паљење преображењске ватре, а трећи је пратећа манифестација ,,Златне руке“ где такмичари могу да учествују у три категорије: припремању традиционалних јела, изради сувенира и изради предмета употребом старих заната.

Првог дана 23.  августа 2014 .године у преподневним часовима програм је почео наступом културно-уметничког друштва ,,Бор“ са староградским програмом и тамбурашког оркестара културно – уметниког друштва ,,Бор“.
Након отварања манифестације,тј. староградских игара, одржана је инсценација „Долазка кнеза Милоша Обреновића и књегиње Љубице“ на платоу испред конака Кнеза Милоша Обреновића, након чега су глумци обишли бању.

После инсценације „Долазка Кнеза Милоша Обреновића и књегиње Љубице” наступили су извођачи из ЦЕН програма: трубачки оркестар ,,Тимочки весељаци“ из Књажевца, певачка група културно-уметничког друштва ,,Карбулово“ из Неготина, ансамбл ,,Ново Село“ из Видина и културно-уметничко друштво ,,Ђидо“ из Брестовца“.

У поподневним часовима наступило је проглашење победника и додела награда у категорији „Златне руке“ (сувенир, предмет старих заната, традиционална храна) и настављено је са културно-уметничким програмом наступом културно-уметничког друштва ,,Бањица“ из Кривеља, наступом вокалних солиста и инструменталиста, приповедача и здравичара.  Око 20 сати почео је концерт групе ,,Легенде“, а наког групе ,,Легенде“ наступила је Звезда гранда Ивана Павковић  чиме се први дан у оквиру ове манифестације завршио.
Брестовачка бања је једна од седам краљевских бања у Србији и једина у којој су се среле династије Карађордевић и Обреновић.

Следећег дана, 24. августа 2014. године посетиоци ове манифестације могли су да уживају у енигматским такмичељима и  спортским надметањима „Бањске спортске игре“,као и у ,,Преображенском дружењу“.

У преподневним часовима наступали су културно-уметничко друштво из Подргорца, културно-уметничко друштво из Шарбановца, културно-уметничко друштво из Крепољина, културно-уметничко друштво из Брезоника и културно-уметничко друштво из Злота који су представили влашку изворну културу кроз песму и игру.

У поподневним часовима било је проглашење победника у категоријама ,,Лепотица Брестовачке бање 2014.”, спортска надметања по дисциплинама и енигматска такмичења. За малишане који су посетили Брестовачку бању приређена је дечија позоришна представа ,,Ин Пин Чарпин“ београдске глумачке екипе ,,Трицикл“. У вечерњим часовима се приступило паљењу Преображењске ватре поред реке уз пој Браће Теофиловић.
Такође је у дворцу Александра Карађорђевића у току целе манифестације била продајна изложба сувенира и предмета старих заната и изложбена поставка ручно израђених одевних предмета УГ,,Архаик“, УГ ,,Извор“ и УГ ,,Словеначко благо“.

У дворцу Александра Карађорђевића је  представљена и  изложбена поставка ,,Брестовачка бања у доба Александра Карађорђевића“ и изложба ношњи народа и народности СФРЈ. Поред поставки у дворцу кнеза Александра Карађорђевића, у Оџаклији и конаку кнеза Милоша Обреновића је била стална изложбена поставка,, Брестовачка бања у доба кнеза Милоша“, док је у турском хамаму  била изложбена поставка ,,Хамам у доба кнеза Милоша.

Покровитељ ове манифестације ,,Дани Брестовачке бање“ је била Општина Бор, а медијски покровитељ регионална телевизија Бор.


Scroll to Top