Концерт Националног Ансамбла КОЛО

15 маја 1948. године  Национални Ансамбл KОЛО је почео са радом, а гала концертом  14. маја 2018. године у Опери и тетру Мадленијанум, Ансамбл KОЛО обележио је 70 година рада. Наставили су своје турнеје у Србији и 07.  децембра 2018. године у Бору имали су свој концерт у Сали Музичке школе у 19 сати у организацији Центра за културу Бор.

Поред више концерата у Београду Национални Ансамбл KОЛО је гостовао и у Инђији, Панчеву, Обреновцу, Руми, Чачку, Kовину, Винчи, Лепосавићу, Врњачкој бањи, Аранђеловицу, Измиру, Палићу, Сенти, Сремској Митовици, Kикинди, Зрењанину, Темерину, Трстенику, Kрушевцу, Нишу, Јагодини…. и имало је гостовања и у иностранству.

На овом концерту у Бору Борска публика могла је да види следеће игре: Пашона, Банатски мотиви, Румунске игре из Баната, Влашке игре, Ђурђевдан у Пасјану, Игре са Старе планине, Старобосанско немо коло из Гламоча, Шопске игре, Врањанску свиту. После сваке одигране кореографије као и на крају концерта посетиоци су нагрили извођаче велики аплаузом. Поред игара борска публика је могла да чује и песме ,,Ој Мораво мутна реко“ према извођењу Љиљане Кузмановић Тубић  и ,,Сунце ми се навал навалило“ коју је припремила Сања Ранковић, као и сплет народних мелодија у извођењу народног оркестра Националног Ансамбла ,,КОЛО“.

О Ансамблу КОЛО након 70 година директор је рекао: ,,Славимо седамдесет година. Седамдесет година у којима се све око нас мењало. Мењао се начин на који људи живе своје животе, технологија је напредовала невероватном брзином, цео свет се трансформисао. Више пута. Али током свега тога, ми смо очували оно што је највредније. Очували смо наше наслеђе, нашу традицију, нашу културу. И не само то. Ми је поново откривамо. То је суштина нашег постојања. Не да будемо само музеј наше културне баштине у коме ће људи моћи да се подсете историје. Не, наша мисија и наша визија су много веће и шире од тога. Ми смо ту да бисмо спојили све то што се мења и све то што треба да остане исто. Ми смо веза између прошлости и будућности. Ми смо ту да будемо и чувар нашег наслеђа и ледоломац наше културе. Због свега овога смо пред вама овде. Представљамо вам све што смо постигли, са намером да то буде само пролог свега што ћемо постићи. 70 година постојања је велики успех. Али то је тек почетак. Ми смо окренути ономе што долази, и идемо му у сусрет, увек свесни да оно што смо очували има смисла само ако од њега можемо да створимо нешто ново, нешто што ће комуницирати са људима на нивоу који превазилази разлике у годинама, пореклу или националној припадности.“