13. сабор народног стваралаштва Тимочке крајне 14. 07. 2015. – Лука

  1. САБОР НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ ЛУКА 2015

Установa ‚‚Центар за културу општине Бор„ у сарадњи са културно уметничким – друштвом „Лука“ из Луке и МЗ Лука по тринаести пут је  14. јула 2015. године организовала  Сабор народног стваралаштва Тимочке крајине у селу Лука.
Сабор је чувар традиције, обичаја, аутентичне народне културе, баштине народног блага. Мотивисан је масовним окупљањем учесника из разних средина, крајева, дружењем , разменом искустава и успостављањем трајних веза.
Културно-уметнички програм је био ревијалног карактера и то фолклор омладине и ветерана, соло песма са музичком пратњом, соло песма без музичке прање и соло инструменталисти. Један део програма Сабора је такмичарског карактера, а то је: избор лепотице Сабора – жири је радио у следећем саставу:

– Зоран Катић– председник
– Даниел Чорболоковић – члан
– Драган Петровић – члан

Учесници овогодишњег Сабора су

– културно-уметничко друштво ,,Лука’’ из села Лука-општина Бор,
– културно-уметничко друштво ,,Кулмја Букови’’ из села Оснић Буково– општина Бољевац,
– културно-уметничко друштво ,,Јовица Јанковић Турку’’ из села Манастирица – општина Петровац на Млави

– културно-уметничко друштво „Дубочане Глоговица“ из села Дубочане – општина Зајечар

– културно-уметничко друштво „Аметер“ из села Тополница – општина Мајданпек
– и ансамбл ,,Мариа Латарецу’’ из Тргу-жиу  – Република Румунија.

Од 15 до 16 сати је било окупљање учесника. У 16 и 30 сати одржан је округли сто, у 18 сати је почео дефиле са резањем славског колача у порти цркве у Луки, а у 19:20 сати је било отварање Сабора и културно-уметнички програм. Сабор је отворио Бобан Жикић председник МЗ Лука и народни посланик  Слободан Перић.

Лепотица Сабора је Маријана Балабановић – из Манастирице – општина Петровац на Млави, прва пратиља је Елена Ралука Капитанеску – из Тргу-жиуа из Румуније а друга пратиља је Маја Жикић – из Оснић – Букова -општина Бољевљц.

Програм је завршен у 21 и 30 сати, после чега је уследила игранка до раних јутарњих часова.


Scroll to Top