11. САБОР НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ У ЛУКИ

14. јула 2013. године у селу Лука, одржан је 11. Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине. Организатори овогодишњег сабора су Установа ,,Центар за културу општине Бор”, културно- уметничко друштво ,,Лука” из Луке и месна заједница Лука. Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине је чувар традиције, обичаја, народног блага и аутентичне културне баштине. Мотивисан је окупљањем учесника из разних крајева и дружењем, што за циљ има размену искустава и успостављање трајнијих веза.
Културно уметнички програм ревијалног карактера обухватао је фолклор омладине и ветерана, соло песме са музичком пратњом, соло песме без музичке пратње и наступ соло инструменталиста. Део Сабора је такмичарског карактера и односи се на избор лепотице Сабора.
Учесници овогодишњег Сабора били су:
– Културно- уметничко друштво ,,Лука” из села Лука, општина Бор
– Културно- уметничко друштво ,,Ђидо” из села Брестовац, општина Бор
– Културно- уметничко друштво ,,Воја Чурић” из села Кобишница, општина Неготин
– Културно- уметничко друштво ,,Пауљ Матејић” из села Мелница, општина Петровац на Млави
– Ансамбл ,,Мариа Латарету” из Таргу- јиу из Румуније
Специјални гости: Вионера Пауновић прошлогодишња победница ,,Шљивика” (извођач соло песме), Миле Пауновић (солиста на труби) и Вита Станојевић (солиста на фрули).
Програмска шема: Од 14 до 15 сати било је окупљање учесника. У 15 сати одржан је округли сто, у 18 и 30 је почео дефиле учесника. У 19 сати, директор Установе ,,Центар за културу општине Бор” Даниел Чорболоковић отворио је Сабор, након чега је уследио културо уметнички програм. У такмичарком делу програма који се односи на избор лепотице Сабора, победила је Александра Родић из Кобиснице. Прва пратиља је била Габријела Констатин из Румуније, а друга пратиља Сања Најдановић из Луке. Жири: Председник жирија Далибор Орсовановић, Даниел Чорболоковић и Вукосав Антонијевић, чланови жирија.


Scroll to Top