1. MAJ 2013. GODINE

Praznik rada se slavi 1. maja kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Međunarodni praznik rada obeležava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dve stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.
Na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine obeležava tragični događaj kao dan međunarodne radničke solidarnosti u vidu demonstracija.
Prvomajski uranak je i narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć.
Na Borskom jezeru, praznik rada 1. maj, svake godine provodi veliki broj Borana. Pred oko više hiljada ljudi na ovogodišnjem prvomajskom uranku nastupali su kulturno-umetnička društva iz Bučja i Slatine, tamburaši ,,Zlatne strune“, trubači Dragomira Filipovića Fipeta, Ivana Milojević i Kavaleto bend i Milenijum bend. Program je organizovan na bini na glavnoj plaži.
Organizator prvomajskog uranka na Borskom jezeru bila je Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“