РЕВИЗОР

Установа ,,Центар за културу општине Бор„ организовала је 29. новембра 2013.године у 19 сати у Музичкој школи позоришну представу Атељеа 212 .
Реч је о Гогољевој комедији „Ревизор”, у режији Иве Милошевић, која прича о страху корумпиране власти у једном граду од доласка ревизора.
Гогољеве јунаке тумачиће екипа коју чини 19 глумаца ансамбла Атељеа 212: Гордан Кичић, Небојша Илић, Бранимир Брстина, Горица Поповић, Феђа Стојановић, Милан – Цаци Михаиловић, Бранка Шелић, Иван Јевтовић, Младен Андрејевић, Бојан Жировић, Милица Михајловић, Ненад Ћирић, Радмила Томовић, Исидора Минић, Бранислав Зеремски, Ерол Кадић, Владислав Михаиловић, Јелена Петровић / Софија Јуричан и Драгана Ђукић.
Гогољ се у „Ревизору” са великом оштрином обрачунавао са онима који држе власт и који од ње профитирају. Говорио је о кошмарној стварности свог доба приказујући је као свеопште оргијање покваренлука, подлости, бестидности и примитивизма, које омогућава „братство” неспособних, неодговорних и некомпетентних људи на руководећим местима, а који су у својој ужасавајућој просечности веома агресивни, похлепни и амбициозни. Међутим, „Ревизор” није критика само чиновничког слоја. То је запитаност над димензијама расула и наказности која из тог расула произлази. Мислим да је аналогија са нашом стварношћу више него очигледна.
Гогољ се у „Ревизору” бави исмевањем друштвеног стања и људске нарави, то јест алудира на леп живот приуштен од мита и новца зарађеног од ситних уцена и услуга.Приказао је државни апарат у којем се све темељи на миту и корупцији. Ниједан лик у комаду није радом и памећу стекао друштвену моћ и углед, али полтронство оних који су му подређени и материјалне бенефиције које ужива захваљујући својој позицији, омогућавају му да себе види у лепшем светлу.
Препуна сала Музичке школе је уживала у овој представи више од два сата и глумце је на крају представе наградила великим аплаузом.


Scroll to Top