ЦЕЛОВЕЧЕРЊИ КОНЦЕРТ ЕТНО ГРУПЕ „КАЛЕМ“

У понедељак 2. октобра 2023. на сцени Музичке школе у Бору представиће се етно састав „Калем“. Чланови ове изузетне групе  изводе традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи – приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува. „Калем“ чине професионални, академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара).

Након четири године активног наступања широм Србије, прошле године су објавили дуго очекивани дебитантски албум у издању „Multimedia Music“ под називом „Месече“. Садржи девет нумера међу којима су се нашле две инструменталне, затим обраде традиционалних песама, као и ауторска музика. На првом месту је природан и аутентичан приступ музици – звук је интиман, сниман тако да у потпуности одражава живи звук са циљем да слушалац добије утисак како то звучи на концерту. Дизајнер звука је Бојан Кртинић, а аранжмане су радили Душан и Стефан, па се стил Калема може најбоље описати као фузија њихових индивидуалних приступа музици. Душан доноси призвук медитерана и класичне музике, док је Стефан својим изворним, народним стилом певања и свирања ближи нашој баштини.

Стефан Илић је певач, виолиниста и композитор који је своје основно и средње музичко образовање завршио у Школи за музичке таленте у Ћуприји где је већ као веома млад показивао наклоност ка креативном раду. Након завршене Музичке академије започиње каријеру као извођач кроз неколико различитих састава класичне и традиционалне музике, са којима бележи више стотина наступа по највећим дворанама у земљи и иностранству. Године 2017. започиње лични пројекат ревитализације традиционалне музике са балканског полуострва и заједно са Душаном Поповићем Липовцем оснива састав Калем.

Душан Поповић Липовац је гитариста, композитор и аутор уџбеника за учење гитаре. Средњу музичку школу завршио је у Београду, а Музичку академију у Новом Саду. Године 2014. бива изабран као један од 50 стипендиста за фестивал Православне хорске музике у Санкт Петербургу. Исте године уписује мастер студије музичког истраживања у Мурсији (Шпанија), где започиње рад на теми “Интеракција и фузија балканске музике са фламенком” који је послужио као основа за његову композиторску делатност.

Концерт почиње у 19 часова, цена улазнице је 500 динара. Улазнице се могу купити на благајни Установе „Центар за културу града Бора“ радним даном 8-14 часова и на дан концерта од 17 сати.

 

Scroll to Top