ТРАДИЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА „БРЕСТОВАЧКА БАЊА 2023“

У једној од првих и најстаријих бања Србије, Брестовачкој бањи, у суботу 19. августа одржана је традиционална манифестација „Брестовачка бања 2023“. Још од средине 19.века на овом месту се у данима Преображења одржавала велика светковина. Последњих тридесетак година настављена је та лепа традиција, са жељом да се широј јавности представи ова благотворна видарица, да се истакну све вредности и значај које је некада имала.

И ове године учињен је напор да програми и надметања буду бројни и разнолики, онако како то и приличи једном од најзначајнијих места на културној и туристичкој мапи борског краја.Припрема традиционалних јела, изложбе сувенира и предмета старих заната, инсценација доласка Краља Петра Првог, монодрама „Лина од камена тврђа“, фолклорни ансамбли из Бугарске, Молдавије, Турске, Мексика, наступи етно радионице Установе „Центар за културу града Бора“, школе традиционалних инструмената – фрула, дудук и гајде, Удружења пензионера града Бора, преображењска ватра и за крај спектакуларни концерт чувене босанске групе Диванхана.

Манифестацију је прогласио отвореном градоначелник града Бора Александар Миликић истичући да ова традиционална манифестација има задатак и обавезу да нас сакупи и окупи, да уживамо у културно уметничком програму, али и манифестација која има за задатак да нас врати у историју и причу о Брестовачкој бањи и истакне колико је овај део Србије био битан за династије Карађорђевић и Обреновић.

Организатор ове традиционалне манифестације је Установа „Центар за културу града Бора“, суорганизатори: Туристичка организација „Бор“, Музеј рударства и металургије, „Српска Круна“ – Брестовачка Бања. Покровитељ је град Бор.


 

 

Scroll to Top