Сјајни резултати полазника школе традиционалних дувачких инструмената на фестивалу „Црноречје у песми и игри“

Једна од атрактивнијих  културних манифестација „Црноречје у песми и игри“ одржана је од 09. до 12. јуна у Бољевцу. Фестивал је први пут организован давне 1971. године и ове године, 51. пут за редом, привукао је пажњу бројне публике.

Ова четвородневна манифестација отпочела је маскенбалом за децу предшколског узраста, док је 10. јуна на позорници у центру града одржано предтакмичење трубачких оркестара источне Србије за пласман на сабор трубача у Гучи. Бројна публика имала је прилику да ужива у наступима бројних фолклорних група са подручја црноречког басена, које дуги низ година са пуно љубави и пажње негују културу, традицију и аутентично фолклорно наслеђе овог подручја.

Културно образовни центар и Туристичка организација Бољевца посебну пажњу поклонила је и организовању изложбеном и гастрономског делу програма. Трећи дан манифестације отпочео је традиционалном изложбом „Златне руке Црноречја“, а први пут је публика присуствовала „Гастро каравану кроз Србију“.

Предтакмичење за сабор фрулаша „Ој Мораво“ које се одржава у Прислоници,  одржано је последњег дана фестивала „Црноречје у песми и игри“. У изворном стваралаштву, пријављени такмичари борског и зајечарског округа имали су прилику да се такмиче у следећим категоријама:

  1. Млади фрулаши до 12. година
  2. Млади фрулаши од 12 до 16 година
  3. Фрулаши – сениори
  4. Дуети фрула
  5. Оркестри фрула

Најуспешнији полазници Школе традиционалних дувачких инструмената – фруле, дудука и гајди, на овом значајном такмичењу имали су прилику да покажу своје умеће музицирања на овом чаробном инструменту. Према мишљењу  стручног жирија најбоља у категорији до 12. година и прво место припало је Катарини Павловић, док се Кристина Павловић пласирала на Републичко такмичење. У категорији од 12 до 16 година прво место припало је Наталији Павловић, док је трио фрулаша Катарина, Кристина и Наталија Павловић такође изборио пласман на Републичко такмичење.


Посебну пажњу публике привукло је такмичење фрулаша – сениора. У категорији изворног музицирања прво место припало је нашем колеги и носиоцу програма Школа традиционалних инструмената Стефану Радовановићу, док је прво место у категорији Савременог свирања припало Маји Констандиновић.

Музика је важан сегмент културе и традиције једног народа и то је оно што посебно утиче на атрактивност оваквих манифестација и фестивала. Стефан Радовановић, заједно са  полазницима Школе традиционалних инструмената, вредно раде на очувању изворног стваралаштва, а сјајни резултати и на „Сабору фрулаша“ у Прислоници сигурни смо да неће изостати.

 

 

Scroll to Top