Свечана Академија уприличена у част Дана Града Бора

Октобарске свечаности представљају посебан феномен. Кључни историјски тренуци, који су судбински утицали, на каснија дешавања, одиграли су се у октобру, Овај месец је пре свега, симбол слободе – наш град је 20. октобра ослобођен у Првом, а 03. октобра у Другом светском рату. Тим поводом, Установа „Центар за културу града Бора“, организовала је Свечану академију у сали Музичке школе са почетком у 12 сати. Поред обележавања Дана града, овом академијом обележили смо 120 година од открића рудника. Давне 1902. године, месеца октобра, познати индустријалац Ђорђе Вајферт и инжењер Шистек, открили су велико бакроносно лежиште. У временско-просторном, социолошком, духовном и државном контексту не постоји сличан пример да је неко откриће довело један крај до тако коренитог преображаја.

Свечана академија почела је интонирањем химне у извођењу етно-радионице Установе„ Центар за културу града Бора“. Академију је свечано отворио Драган Жикић – председник Скупштине града Бора, како је због болести био спречен да присуствује, овој свечаности, Градоначелник Бора Александар Миликић се присутнима обратио снимљеном изјавом. Након свечаног отварања, обратили су се и саветник председника РС Милорад Вељовић и потпредседница Владе Зорана Михајловић.

На Свечаној Академији, додељења су признања Плакета града Бора за изузетан допринос у афирмацији и промовисању града Бора у земљи или иностранству, као и за пружену помоћ граду Бору или грађанима града Бора.

Симонида Гаврић говорила је о великом јубилеју, 120 година од открића рудника. Најважнијем догађају у историји нашег града. Уметнички програм употпунили су  Етно радионица Установе „Центар за културу града Бора“ под диригентском палицом Тамаре Глишић и Стефан Радовановић ментор радионице традиционалних дувачких инструмената извођењем музичке нумере „А што ти је ти је мила ћери“, док је Свечана академија завршена  најпознатијом песмом на свету, „16 тона“,која је посвећена нашим рударима. Композицију је извео оркестар КУД-а „Бор “ на челу са Александром Губијаном.


Scroll to Top