СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ ОБЕЛЕЖЕН КОНЦЕРТОМ КУД-А „БОР“

Најдужег дана у години, већ четири деценије у свету се обележава Светски дан музике. У обележавању Светског дана Музике укључио се и град Бор.  Тим поводом Установа “Центар за културу града Бора” и Културно уметничко друштво “Бор” организовали су летњи концерт на платоу Дома културе. Концерт је отпочео свечаним дефилеом главним шеталиштем у граду, где су срца пролазника разгалили чланови овог друштва обучени у народним ношњама. Публика је имала прилике да ужива у изведбама чувених кореографија Бранка Марковића и Зорана Катића које су на сцени изнели чланови првог извођачког ансамбла, док су се најмлађи учесници наступили кореографијама „Игре из Груже“, „Игре Западне Србије“ и „Влашке игре“ чији је кореограф уметнички руководилац КУД – а „БОР“ Драган Петровић. Поред играчких ансамбала, наступали су и соло инструменталисти: солиста на хармоници Немања Шалака и у потпурију народних кола које је извео оркестар – солиста на кларинету Драган Јовановић . Програму су посебну ноту дали полазници школе традиционалних дувачких инструмената Установе „Центар за културу града Бора“ под руководством Стефана Радовановића. Целовечерњи концерт пратио је Народни оркестар КУД-а „Бор“ којим руководи Александар Губијан.

Публика, која се у великом броју окупила, могла је да ужива у шареноликој представи игре, песме и ношње различитих поднебља, овацијама је испратила сваку тачку и извођаче, којима је аплауз највећа награда за труд и преданост, као и потврда да смо истрајни и успешни у циљу промовисања и очувања традиције и културе и тиме потврдили да наш град има праве чуваре традиције и културне баштине.

За најмлађе учеснике овај концерт представљао је уједно и увертиру за предстојећи наступ на Међународном фестивалу фолклора у Варни, на којем ће ови малишани у најлепшем светлу представити наш град и земљу.


 

 

 

 

Scroll to Top