РАДИОНИЦА ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Протеклог викенда 11. и 12. јуна 2022. године, у оквиру пројекта „Синергијом са врхунским уметницима до квалитетне музичке писмености деце и омладине Врњачке бање“, у замку културе „Белимарковић“, одржан је концерт класичне музике као и две музичке радионице за младе у Врњачкој бањи.  На програму концерта нашла су се дела Биничког, Милојевића, Расинског, Пучинија, Вебера, Сен-Санса…У извођењу сопрана Јасмине Трумбеташ Петровић, првакиње опере Народног позоришта у Београду , тенора Саше Божидаревића и других.

Вођа етно радионице Установе „Центар за културу града Бора“,  Тамара Глишић, учествовала је у наведеном пројекту, креирајући интерактивну Музичку радионицу за децу на тему: „Основе и демонтрација традиционалног етно певања“. Кроз ову радионицу присутни су се упознали са градивним елементима наше традиционалне музике, мелострофама, врстама рефрена, мелодијским особинама песама као и вишегласју које се јавља у истим. Уз помоћ демонстратора Анђелије Черкасов,  представљено је традиционално етно певање Тимочке крајине и других крајева кроз старији и савремени музички слој. Полазници ове једнодневне радионице имали су прилику да се упознају са техником певања тужбалица, коледарских песама, додолских, жеталачких, свадбених, љубавних песмама и баладама.

Након завршене радионице, у вили Мињон, публика је имала прилике да ужива у извођењу традиционалне музике солисткиње Анђелије Черкасов којој је ово уједно био певи солистички концерт.


Пројекат je реализовао „Центар за децу и омладину Врњачка бања“ у сарадњи са Јавном установом „Културни центар Врњачка бања“ уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Scroll to Top