ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ГДЕ СИ АДАМЕ“ У БИОСКОПУ „ЗВЕЗДА“

У сали биоскопа „Звезда“ синоћ је одржана свечана премијера документарног филма „Где си Адаме“.

Публика у Бору уживала је у филму у којем је  приказан живот монаха у манастиру Дохијар на Светој Гори, као и њихова борба за очување атмосфере и аутентичности живота на једном од светогорских манастира.

Непосредно пре пројекције, публици у Бору обратио се идејни творац и продуцент филма Александар Плиска, истичући колико је заправо било тешко снимити овакво филмско остварење не нарушавајући живот монаха.

Филм је сниман четири године. Овде нема сцена и написаног текста. Ово је живот који је сниман камером. Ово се стварно догађало у животу. Све је било против нас, било је готово немогуће то урадити. Чекали смо око десет година дозволу за снимање. Било је укупно десет експедиција од којих је трећа била најинтересантнија. Трећа је била без камере. Дошао је режисер без камере и живео са тим људима… Није био сниман ни један кадар, а била је најплодоноснија експедиција. И зато ову дубину коју сада будете видели биће захваљујући тој експедицији. Када смо почели да снимамо сви су нам окренули леђа. Први који се одазвао био је сниматељ Александар Запорошенко и када смо почели да снимамо филм Бог је послао многе људе…“.

Главни херој филма је старац Грегорије, ведар и харизматичан са дугогодишњим монашким искуством, који све време износи дубоко разумевање душе и њене жеље да се врати у стање које је својствено људској природи Адама.

Пројекција филма одржана у сали биоскопа „Звезда“ изазвала је громогласне аплаузе уз потајна питања публике ко смо, шта смо, чему тежимо.


 

Scroll to Top