ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „ГДЕ СИ АДАМЕ?“

Филмску публику у Бору 19. октобра очекује премијера филма „Где си Адаме?“ Овај документарни филм твораца Александра Плиске и Александра Заплошенка преноси атмосферу монашког живота на Светој Гори, ризници Православља. На филмском платну биоскопа „Звезда“ приказиваће се у 20 часова.

Публици у Бору, представиће се идејни творац и продуцент филма Александар Плиска, kоји је током целе једне деценије проводио  велики део времена у манастиру Дохијар, на Светој Гори живећи раме уз раме са тамошњим монасима и делећи са њима свакодневни живот и рад. Након неколико година снимања настао је документарни филм „ГДЕ СИ, АДАМЕ?“

Приказујући живот једног од светогроских манастира изнутра, уз очување атмосфере и аутентичности, кроз разговор са главним јунаком филма, игуманом атонског манастира Григоријом, али и са другим монасима аутори оком камере бележе свакодневицу монашке заједнице која на себе преузима тешкоће, труд и трпљење живота у име Христово и следовање монашком идеалу.

Кадрови природе која окружује Дохијар готово су нераскидиво везани са непрекидним током рада и молитве, указујући да су бисер овог аутентичног византијског пејзажа сами монаси.

Дохијар (грч. Μονη ∆οχειαρειου) је православни грчки манастир на Светој Гори. У X веку основао га је свети Јевтимије Атонски и у манастиру живи око 50 монаха.

На недавно завршеном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару, филм је добио награде у две категорије: За најбољи филм фестивала и За најбољу камеру. Филм је приказан и на Међународном фестивалу православног филма „Покров“ у Кијеву, филмском фестивалу у Кракову и др.

Улазнице ceмогу купити 19. октобра од 18 часова на благајни биоскопа „Звезда“ по цени од 150, 00 динара.

Scroll to Top