ОДРЖАН 30. “САБОР ИГРЕ” СЛАТИНА 2023

Јубиларни, “Сабор игре” у Слатини који је синоћ обележио пуне три деценије постојања, не представља само културни догађај, већ и место где се негује дух народне песме,игре и обичаја.

Овогодишње саборовање омогућило је свим учесницима и гледаоцима да уживају у богатству традиције, док је основна покретачка идеја ове манифестације  од самог почетка оснивања  окупљање такмичара из разних средина ради успостављања трајних веза и  размена искуства у домену изворног фолклорног аматеризма.

Тридесети “Сабор игре” у Слатини, отворио је градоначелник града Бора Александар Миликић истакавши важност очувања народне културе и традиције:

Вечерас се окупљамо овде 30. пут, да бисмо одржали народну културу и традицију. Из године у годину види се све већи број људи, али сам посебно срећан, када међу вама видим омладину и децу. То значи да сте успели у овоме што радите. Основна мисија поред дружења и гледања вечерас је преношење културе и традиције. Молим као и сваки пут, да влашку културу и традицију преносите деци, јер народ који има културу и традицију има и корене, има и будућност. Ја вам зато кажем успевате у томе.”

 Током минулих година кроз Сабор продефиловало je више од стотину група из земље, али и иностранства, те је ова манифестација стекла статус међународне.

Сабораши, пуне три деценије на најбољи могући начин презентују непоновљиву и богату баштину свог краја.

„Сабор игре“ има такмичарски карактер и негује традицију кроз различите категорије попут најбољег вокалног солисте, инструменталисте, изворног фолклора, кореографије, здравичара и свеукупног победника, као и  избора за лепотицу Сабора.

Овогодишњи учесници су:  КУД „Бранко Миљковић“ из Гаџиног Хана, КУД „Младост“ из Породина (општина Жабари), КУД „Бранислав Нушић“ из Скобаља (град Смедерево), КУД „Др. Раша Лазаревић“ из Живице (град Пожаревац), КУД „Радост“ из Београда и ЦНКН „Корени“ из Зајечара. Након завршетка програма, публика је уживала у наступу трубачког оркестра “Данијела.”

Награде су додељиване у следећим категоријама:

  • најбољи здравичар: Михајло Пешић
  • најбољи вокални солиста: Нина Николић
  • најбољи соло инструменталиста: Слободан Димитријевић
  • најбољи изворни фолклор: КУД „Младост“ Породин
  • најбољи фолклор у кореографији: КУД “Радост” Београд
  • свеукупни победник сабора: Др. Раша Лазаревић“ Живице
  • лепотица сабора: Јелена Николић
  • прва пратиља: Софија Јанковић
  • друга пратиља: Андреа Николић

Покровитељ манифестације је град Бор, а организатори Сабора игре у Слатини су: Установа „Центар за културу града Бора“, Месна заједница „Слатина“, КУД „Бранко Олар “ из Слатине. Сабор је не само прилика за такмичење већ и за промоцију традиције, дружење и повезивање ентузијаста из разних крајева, чиме се осигурава да ова вредна баштина остане жива и пренесе се будућим генерацијама.


Scroll to Top