ОДРЖАН 18. ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ

Фестивал „Влашке изворне песме“, који пуних 18. година има за циљ да сачува влашко изворно стваралаштво и учини га живим, одржан је у петак. 28. октобра у сали Музичке школе. Ова традиционална манифестација има значајно место на мапи културних манифестација Србије, са циљем неговања и очувања културе и традиције Влаха. Нематеријално културно наслеђе је богатство које морамо чувати од заборава. Фестивал „Влашке изворне песме“ и ове године наставио је да негује аутентичне, архаичне звуке влашке изворне песме. Управо је то највећа снага овог фестивала. Неки од такмичара овог фестивала били су тек рођени када је фестивал покренут, а својом интерпретацијом и емоцијом пренели су нам  сву  раскош влашке изворне мелодије..

Такмичари су се и ове године надметали у две категорије: Соло песма без музичке пратње и соло песма са музичком пратњом. Овај атрактиван фестивал који већ пуне две деценије негује најлепше звуке влашке мелодије и ове године привукао је учеснике из нашег краја али и других делова Србије. На сцени Музичке школе, овог пута нашли су се такмичари из Старе Пазове, Банатског Новог Села, Кучева, Мајданпека и Петровца на Млави.  Стручни жири који је оцењивао учеснике фестивала чиниле су три даме: Драгана Маринковић (Уредник емисије „Од злата јабука – Радио Београда 2“), Светлана Азањац (етномузиколог) и Александра Тодоровић Рашковић (етномузиколог).

Прво место у категорији влашке изворне песме са музичком пратњом припало је Саши Дражиловићу , док је најуспешнија по мишљењу стручног жирија у категорији соло песма без музичке пратње била Зорица Дудејић, која је овим пласманом обезбедила право учешћа на престижном Сабору народног стваралаштва у Тополи.

Присутнима у сали обратио се и заменик градоначелника Града Бора Миливоје Јаношевић истичући велики значај фестивала не само за град Бор већ и за целу Источне Србију. „Министарство културе и град Бор чине све да овај део влашког народа, традиција, култура, песма, игра и језик опстану“. Гост фестивала била је етно група „Мариника“ чији је оснивач и уметнички руководилац Данијела Марковић. Присутни су у сали уживали су у карактеристичној вишегласној обради изворних влашких нумера.

Организатор ове јединствене манифестације је  Установа „Центар за културу града Бора“. Фестивал традиционално подржава Министарство културе и информисања РС. Генерални покровитељ је град Бор.


СОЛО ПЕСМА СА МУЗИЧКОМ ПРАТЊОМ

  1. место – Саша Дражиловић
  2. место – Ненад Савић
  3. место – Смиља Фуфановић
  4. место – Дејан Крчоба
  5. место – Кристина Мика

СОЛО ПЕСМА БЕЗ МУЗИЧКЕ ПРАТЊЕ

  1. место – Зорица Дудејић
  2. место – Јела Марјановић
  3. место – Бобан Јаношевић
  4. место- Љубисав Адамовић
  5.  место – Данило Степановић

 

 

 

Scroll to Top