ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЗА СРПСКУ ВОЈСКУ ЗАБОРАВЉЕНА ПРИЧА“

У суботу, 22. октобра у сали Музичке школе, одржана је промоција књиге „За српску војску једна заборављена прича“ историчарке Др Миле Михајловић, о једном не толико познатом догађају из Првог Светског рата. Овим поводом, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, представљена је истоимена изложба панела коју чине фотографије преузете из ове књиге.

У јеку зиме 1915/1916 године Српска војска у клештима армија Централних сила, присиљена је на повлачење у пратњи масе народа. На албанским обалама Јадрана спасена је величанственом хуманитарно-војном операцијом Италијанске Краљевске ратне морнарице, уз учешће француских и енглеских бродова, те пребачена на другу обалу мора.

Од 12. децембра 1915. до фебруара 1916. године, италијанска морнарица је из Албаније, како је у књизи наведено, евакуисала 260.895 српских војника и избеглица, 24. 000 аустријских војника – заробљеника Српске војске, 10.153 коња, 68 топова и 300,000 тона хране и материјала. Са војском је и евакуисана Српска Влада, војни врх, краљ Петар Први Карађорђевић и регент Александар Први.

Подвиг Италијанске морнарице остао је до данас непознат, иако је Италија међу свим савезницима, поднела готово целокупан терет и одговорност подухвата. Евакуација Српске војске и народа представља претечу данашњих „хуманитарних операција“ и још увек остаје забележена као најзначајнија и најсложенија операција пружања међународне помоћи и спаса свих времена.

О овим и многим отвореним питањима говорила је др Мила Михајловић као и угледни познавалац историје Првог светског рата Пуковник Проф. др Далибор Денда.

У културно-уметничком делу програма, солисти КУД-а „Бор“ под вођством шефа оркестара Александра Губијана извели су две композиције „Востани Сербие“ и „Тамо далеко“. Програм је водила,  на њој својствен и посебан начин, дајући целом програму посебну ноту, наша уважена колегиница Симонида Гаврић.


Scroll to Top