Одржана промоција диска „Од злата јабука – свирала у музичкој традицији Србије“

Промоција диска ПГП РТС-а „Од злата јабука – свирала у музичкој традицији Србије“ одржана је 29. октобра у сали Музичке школе. Овај диск представља благо музичке традиције Србије. На њему су представљени музички бисери Рашке у извођењу Далибора Тодоровића и Вељка Петронијевића, Пирота у извођењу Душана Антића, Јабланице у извођењу Миљана Токовића и Црноречја у извођењу Стефана Радовановића. Реч је о извођачима на традиционалним дувачким инструментима који годинама уназад на најлепши и изузетно квалитетан начин чувају музичку традицију крајева из којих потичу. Ови виртуози на фрули  добитници су специјалног признања за изворно свирање „Од злата јабука“ које додељује Радио Београд 2 на Сабору фрулаша „Ој мораво“ у Прислоници.

Овим сјајним извођачима омогућено је да овако сјајан спој талента, великог рада и труда, као и љубави према изворном музицирању трајно сачувају бележењем трајних записа за фоно архив Радио Београда.

Захваљујући уредници култне емисије Радио Београда 2 „Од злата јабука“ Драгани Маринковић и етномузикологу Светлани Азањац овај непроцењиви материјал, од неизмерне важности за традицију и културу наше земље, угледао је светлост дана добивши место које заслужује.

На промоцији у Бору, публика је имала прилике да ужива у извођењу нумера са диска Стефана Радовановића на дудуку. Поред изворних мелодија,представљен је и  Стефанов несебичан труд и рад кроз школу фруле. На сцени подршку Стефану пружили су његови полазници школе традиционалних инструмената фруле дудука и гајди. Поред изворних мелодија, Стефан Радовановић представио се и у другом светлу изводивши на фрули песму „А што ти је мила кћери јелек раскопчан“ , „Влашки потпури“ и „Srba lu Pompieru“ Георга Замфира. Програм је пратио музички педагог на клавиру и хармоници Александар Губијан, док је публику кроз промоцију водила Симонида Гаврић.

 

 

 


 

 

 

Scroll to Top