Обележени Дани Брестовачке бање

Овогодишња традиционална манифестација „Брестовачка бања 2022. „обележeна је  у знаку великог јубилеја – 185 година од изградње конака кнеза Милоша Обреновића, данас репрезентативног културно-историјског споменика. Те 1837. године кнез је донео одлуку о изградњи и уређењу Брестовачке Бање, што се у историјским подацима сматра првом државном одлуком о изградњи објеката у бањама Србије.

Дугогодишњим организовањем ове манифестације покушавамо да се уживимо у велике догађаје наше прошлости, да побудимо радост подсећања, достојанство и понос нашим прецима и историјом. Да оживимо сећање на славне личности које су дале немерљив допринос развоју наше Бање, да оживимо успомену на оне о којима се врло мало говорило. Постојаност и идентитет који се оваквим догађајима увек изнова поткрепљују јесте нешто, што мора да постане наша свакодневица, залог опстанка и будућности.

Припрема традиционалних јела, изложбе сувенира и предмета старих заната, ликовна колонија, културно-уметничка друштва, дочек кнеза Милоша, Јеврема Обреновића и барона Хердера, еминентни оркестри и групе, преображењска ватра, у вечерњем делу концерт Марка Луиса – све је то уткано у целодневни програм.

Посетиоци ове манифестације уживали су  грађанским играма и песмама старе Србије, као подсећање на дане када су у Брестовачкој бањи боравили српски владари и када су, њима у част, приређиване овакве светковине. Староградски програм Културно-уметничког друштва „Бор“дочарао је атмосферу старих балова, од којих су многи везани баш за Брестовачку бању.

Ове године инсценацију доласка нашег владара реализовали  су познати глумци: у улози књаза Милоша – Бобан Степић, лик Јеврема Обреновића тумачио је Лепомир Ивковић, а барона Хердера Михаило Несторовић. Дане Брестовачке Бање традиционално обележавамо у знак сећања на светковине које су о пребражењу сваке године одржаване у 19. веку на овом месту. По предању, био је то прави празник весеља, радости, песме и игре, и трајао је до дубоко у ноћ. Манифестацију, која је по 28. пут одржана у  нашој краљевској бањи отворио је заменик градоначелника града Бора Бобан Стојановић.

У културно-уметничком делу програма наступили су: КУД„Срце“ из Прокупља, фолклорни ансамбл из Мерошине, КУД „Ново селиште“ из Бора, КУД „Бор“, а потом КУД „Лука“ из Луке. Након наступа културно – уметничких друштава уследила је додела награда победницима у припремању традиционалних јела, сувенира, рукотворина и предмета старих заната.

Своје место у богатом програму на овој традиционалној манифестације имала је и етно-радионица Установе „Центар за културу града Бора“ као и наступ полазника школе традиционалних инструмената- фруле, дудука и гајди. У вечерњим часовима публика је уживала у концерту Марка Луиса.

Организатор ове традиционалне манифестације је Установа „Центар за културу града Бора“, суорганизатори: Туристичка организација „Бор“, Музеј рударства и металургије, „Српска Круна“ – Брестовачка Бања. Покровитељ манифестације је Град Бор.И ове године учињен је напор да програми и надметања буду бројни и разнолики, онако како то и приличи једном од најзначајнијих места на културној и туристичкој мапи борског краја. Манифестација „Брестовачке бања 2022. “ одржана је у суботу 20. августа 2022. године.


 

 

 

 

Scroll to Top