ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „МИЛУНКА“

Поводом 105 година од ослобођења Бора у Првом светском рату и 50 година од смрти  Милунке Савић, Установа „Центар за културу града Бора“ организује монодраму посвећену  највећој српској хероини.

Ово је исповест у првом лицу, у вештој и надахнутој интерпретацији вишеструко награђиване глумице Весне Станковић. Прича прати Милункин живот од девојачких дана, Балканских и Првог светског рата, до смрти. Одликована је бројним, највишим медаљама (орден за храброст, Карађорђевом звездом са мачевима, Милош Обилић…), а до данас је једина жена одликована француским „Ратним крстом са златном палмом“. Била је наредница и највештија бомбашица чувеног Гвозденог пука. Рањавана је чак девет пута.

Високо цењена од стране француских војних великана Франше Де Переа, Шарла де Гола и вицеадмирала Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже десетине и десетине деце из копаоничких села.

Сама за себе би рекла да је ово – исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

Позоришна представа „Милунка“ биће одиграна у четвртак 19.октобра у 19 сати, у сали Музичке школе у Бору. Цена улазнице је 500 динара, карте се могу купити на благајни Установе „Центар за културу града Бора“ од 8 до 14 сати и на дан представе (19.10) од 17 часова.

Scroll to Top