Међународни фестивал фолклора ,,Златно коло”

Међународни фестивал фолклора ,,Златно коло” по први пут у нашем граду организован је 2015. године под називом ,,Борско пролеће”. Тада смо били домаћини гостима из Бугарске, Македоније и Румуније. Године 2016. Фестивал мења име у Златно коло, али циљ Фестивала остаје исти – промовисање културе и традиције других народа и крајева Србије,  као и подстицање културног и уметничког фолклорног стваралаштва и међународне културне сарадње. Уједно, Фестивал има за циљ и промоцију и презентацију туристичких и осталих потенцијала града Бора и околине.

Ове године традиционални међународни фестивал фолклора „Златно коло“ био је у периоду од  17. до 19. августа.  Посетиоци овог традиционалног  Фестивала  могли су да виде наступе Уметничког центра ,,Талија“ из Београда – Србија, ансамбла ,,Анатолиа“ из Испарте – Турска,  Academy of arts & Кythara institute из Kаира – Египат, ФА ,,Kарановац“ из Kраљева – Србија, као и домаћина КУД ,,Бор“ из Бора – Србија.

Фестивал је почео 17. августа на манифестацији ,,Дани Брестовачке бање“ наступом Ансамбала из Србије и Египта. Следећег дана, 18. августа Фестивал  почео је дефилеом учесника на градском шеталишту у улици Моше Пијаде. Градоначелник града Бора Александар Миликић је свечано отворио Фестивал и уследио је наступ културно-уметничких друштава из Србије, Турске и Египта. Следећег дана, 22. августа након наступа, свих група,  програм се завршио доделом захвалница свим учесницима Фестивала.

Слободно време између наступа учесници овог фестивала искористили су да упознају град Бор и његову околину. Домаћин Фестивала организовао је посету зоолошком врту у Бору, као и обилазак Лазареве печине у Злоту.  Такође 19. августа представници културно-уметничких друштава имали су и званичан пријем код градоначелника града Бора Александра Миликића. Учесници су били смештени на Савачи где су могли да виде и лепоте Борског језера.

Организатор Фестивала је Установа ,,Центар за културу града Бора“ и културно-уметничко друштво ,,Бор“ које делује у оквиру Установе. Покровитељ Фестивала град Бор.

Слике:

1. дан Међународног фестивала фолклора ,,Златно коло“ у Брестовачкој бањи


2. дан Међународног фестивала фолклора ,,Златно коло“ у Амфитеатру и дефиле учесника Фестивала


 

Пријем представника Фестивала ,,Златно коло“ код градоначелника града Бора


3. дан Међународног фестивала фолклора ,,Златно коло“ у Амфитеатру


УМЕТНИЧKИ ЦЕНТАР „ТАЛИЈА“ основан је 1998. године у Београду.
Изузетно добри играчи, прекаљени по бројним светским сценама, покренули су најпре омладински, а одмах затим заживео је и дечји ансамбл народних игара и народни оркестар. Висок извођачки квалитет и одличан избор програма иницирали су лавину турнеја и концерата. Српски опанци овог ансамбла изазвали су дивљење и овације на 5 континента, и преко 100 турнеја за 18 година постојања и рада.
Данас УМЕТНИЧKИ ЦЕНТАР „ТАЛИЈА“ има око 350 чланова у омладинском ансамблу, старијем дечјем ансамблу, млађем дечјем ансамблу, почетном ансамблу, омладинском народном оркестру и дечјем народном оркестру.
Јака конкуренција и велики број турнеја које привлаче нове и подстичу на још бољи рад постојеће чланове, главни су разлози сталног раста квалитета, како у омладинском тако и у пратећим ансамблима. Аутентична народна ношња набављана је делимично на терену или сашивена верно оригиналима. Својим радом вредне мајке и баке наших чланова, као и људи од заната непрестано одржавају и допуњују нашу богату ризницу народне ношње.
Треба напоменути да УМЕТНИЧKИ ЦЕНТАР „ТАЛИЈА“ сваке године одржи преко 400 концерата. Оно што их издваја је интернационални програм.

Фолклорни ансамбл ,,Kарановац” из Kраљева основан је 2010 године, и кроз песму и игру труди се да буде најбољи приповедач традиције и обичаја, мисионар мира, добрих односа, толеранције, градитељ пријатељства са народима свих континената. Чувар је традиције, и аутентичне народне културе. ФА ,,Kарановац“ броји 400 чланова и има одличну сарадњу са многим градским Установама. Учесник је на бројним фестивалима како у земљи тако и у иностранству, а колико су успешни у ономе чиме се баве сведоче и бројне награде и признања. Уметнички руководилац ФА ,,Kарановац“ из Kраљева је Марко Љубојевић.

Академија плеса и музике „KYTHARA“ – ЕГИПАТ
Основана је 1988. године и од самог почетка је њен рад био у функцији професионалне академије за обуку и друштвене музичке школе, која отвара врата и одраслима и деци и то на 38 различитих локација у Египту. Онима који су се определили да граде свој уметнички, али и животни пут у сфери различитих форми извођачке уметности нуди потпуно акредитоване програме за плес, музику, позориште. Обезбеђује све услове да их при томе уче, усмеравају и воде еминентни професионални стручњаци – тренери, инструктори, предавачи. Тиме се успешно остварује мисија пружања квалитетног уметничког образовања, која води професионалном и личном испуњењу.
Египатски народни плесови су Беледи, Саиди, Малаја Леф, Дахиа, Шаби, Гавазе, Фелахин. Kрасе их лепота, симболика, као и вредност порука које се кроз један тако богат наступ публици и свету шаљу. Kроз све то може да се искаже много тога – дух одређеног времена, свакодневни живот, рад, љубав, радост, туга, женственост, гордост… Чланови овог египатског тима су део фолклорне традиције своје земље презентовали више пута, на различитим догађајима и фестивалима одржаним у Египту, Турској, Француској, Уједињеним Арапским Емиратима, Индији, Kини и Италији.

Анадолијска фолк денс група из Турске основана је у граду Испарта. Њихов циљ је да што више упознају друге са лепотом њихових плесова, али и да их преносе генерацијама које долазе. Иако су аматерски ансамбл, труде се да своје игре презентују у правом, професионалном духу. Поседују отворену, дугорочну визију, и управо због таквог иновативног приступа успевају да традицоналне садржаје обогате другачијим укусом. Ансамбл чине играчи од 16 до 50 година. Анадолијска плесна група приказује нам богату културу народног плеса југозападне Турске.

Културно – уметничко друштво у Бору основано је 25.марта 1945.године, свега неколико месеци по ослобођењу. Културно – уметничко друштво је обухватало драмске, музичке, музичко-сценске, књижевне и фолклорне садржаје, који су у том времену били на завидном уметничком нивоу и од великог значаја за кутурно уздизање не само среза већ и целе Тимочке Крајине.
Од 1994.године културно – уметничко друштво ,,Бор“ делује у оквиру Установе ,,Центар за културу града Бора“. Инкорпорисањем у градски центар неки сегменти аматерског стваралаштва (драмски студио, ликовни клуб, итд.) постали су саставни део редовне делатности Центра, али је културно – уметничко друштво ,,Бор“ задржало свој идентитет и специфичност рада, посебно у домену фолклорних и музичко-сценских садржаја.
Културно – уметничко друштво ,,Бор“ сачињавају:
– ансамбл народних игара и песама (први играчки ансамбл – 40 извођача. Репертоар обухвата 12 кореографија игара народа и народности бивше Југославије, углавном поставке Бранка Марковића)

– други (припремни) ансамбл- група полазника старијег узраста припрема се за први играчки ансамбл; учење основних термина и елемената фолклора, играчких образаца разних поднебља као и кореографија. Ова група стиче сазнања о етнолошком пореклу и значењу фолклорног садржаја)

– дечији дечији извођачки ансамбл – броји 50 чланова и изводе 5 кореографија Драгана Петровића

–  дечији припремни ансамбл ( броји 40 чланова , узраста нижих разреда основних школа)

–  школа Фолклора А група (узраст од 6 до 8 год)

–  школа фолклора Б група (Узраст од 4 до 5)

–  мушка и женска певачка група

–  народни оркестар Ансамбла

Културно – уметничко друштво ,,Бор“ данас чувар је традиције дуге преко седамдесет година и баштиник најзначајнијих тековина његових претходника; у домену афирмације локалног стваралаштва и аутентичне народне културе, у погледу едукације и васпитања својих чланова, у погледу сарадње са сродним друштвима у земљи и ван ње, размене искустава и успостављања трајних веза, Културно – уметничко друштво ,,Бор“ не одриче се своје друштвене и културне мисије.

Scroll to Top