Међународни дан Рома – Вече ромске музике и књижевности

Установа „Центар за културу града Бора“, сада већ традиционално, заједно са ромским удружењима,  (РЕАБ-ом, Удружењем Рома за особе са инвалидитетом, као и удружењем Ромска иницијатива младих „Gypsy soul“), обележиће Међународни дан Рома 08. априла 2022. године у сали Музичке школе са почетком у 20 часова.

Међународни дан Рома обележава се 08. априла, широм света , у циљу упознавања њихове културе, језика, обичаја, традиције као и подизање свести о проблемима са којима се Роми суочавају.

Овај дан представља сећање на Први међународни конгрес Рома одржан 1971. године у Лондону на коме су представници Рома разговарали о социјалним питањима Рома, ромском језику, култури, образовању као и о ратним злочинима почињеним над припадницима Ромске популације у Другом светском рату.

Иако су највећа мањинска заједница у Европи, Роми и даље представљају једну од најугроженијих група који се суочавају са тешким условима за живот. Поред остварених бројних помака у циљу  укључивања Рома у друштвене токове, припадници ромске националности се и даље сусрећу са бројним дискриминацијама.

Природно се намеће питање: Могу ли Роми бити успешни у Србији?  Поред извођења најлепших ромских песама и читања ромске поезије, вече ће бити посвећено и развојним путевима представника Ромских удружења са циљем подизања свести о проблемима са којима се Роми суочавају и на који начин унапредити њихов положај у друштву.

Scroll to Top