Међународни дан матерњег језика

Читаво човечанство обележава један од најзначајнијих датума – Међународни дан матерњег језика. У тренутку док тежак немир влада целом планетом, изазван пандемијом, намећу се питања да ли је и у коликој мери наш дух исцрпљен и да ли смо свесни да већ сувише дуго светом влада много опаснији вирус, који већ сада оставља озбиљне последице. Вирус који свакодневно немилосрдно скрнави и брише матерње језике у сваком кутку ове наше лепе планете.  Језик, а и култура саставни  су делови националног идентитета, тачка препознавања, различитисти, толеранције и разумевања. Ризница духовног богатства једног народа. Неко је једном рекао да ако неки језик умре, умро је онда доиста и народ. Зато је брига о матерњем језику, о развијању писмености и језичке културе, очувању традиције,  потреба сваке одговорне и озбиљне нације и сваког озбиљног друштва. Можете ли да замислите колико би чувене француске шансоне изгубиле на својој лепоти да их слушате на другом језику, или италијанске канцоне, или руске баладе… Управо то језичко богатство чини овај свет лепшим. То никако не смемо да заборавимо!

И зато, борите се! Не дозволите да Вам култура говора постане терет. Неуморно и непрекидно пркосите језичкој збрци која је у свакодневном говору завладала. Игноришите поштапалице, странцизме, вулгарне изразе, и сачувајте себе и своје корене. Откријте изнова свој језик, пригрлите га као вољено чедо и уживајте у његовој лепоти!

Наша Установа годинама уназад обележава Међународни дан матерњег језика. Због тренутне епидемиолошке ситуације нисмо у могућности да програм реализујемо ове године, те Вас на овај важан датум подсећамо прошлогодишњим снимком.

Scroll to Top