КУЛТУРНО ЛЕТО 2012. ГОДИНЕ – ПИРОТ

Установа ,,Центар за културу општине Бор„ – одељак за културу Рома је узело учешће на манифестацији Културно лето 2012. године у Пироту под називом ,,Роми у свом граду„ и наш координатор за културу Рома је учествовао на округлом столу на тему ,,Култура Рома у Србији„.
На округлом столу учествовали су представници из осам градова Србије. Они су говорили о проблемима са којима се сусрећу, предлоге које дају за даљи период, као и резултате које су остварили у предходном периоду.
Једна од интересантних прича је и излагање госпође Марић Снежане која је 1985. године добила позив редитеља Равасија за улогу ,,Коштане„ која је ту представу играла пуних годину дана. На овом састанку њен предлог је био да целу представу ,,Коштана„ преведе на ромски језик и да представу уради са ромском децом.
Координатор одељка за културу Рома из Бора је представио да је борска општина једина у Србији која има одељак за кутуру Рома при Установи ,,Центар за културу општине Бор„. Рекао је и да су снимили два документарна филма о Ромима у Бору. Презентација ова два филма би требала бити оджана 15. августа 2012. године у Пироту. Поред ова два филма биће и слике Усмене књижевности Рома.


Scroll to Top