ЗА ВИКЕНД У ПРИСЛОНИЦИ ОДРЖАН САБОР ФРУЛАША “ОЈ МОРАВО”

Под слоганом “Прислоница је идеја” одржан је протеклог викенда јубиларни, 35. по реду Сабор фрулаша “Ој Мораво”. Подизање саборске заставе у петак 22.јула, означило је почетак ове традиционалне манифестације. За љубитеље овог чаробног инструмента приређен је разноврстан и квалитетан програм. И ове године Прислоницу је испунио велики број зналаца и поштовалаца фруле.

Сабор фрулаша Србије “Ој Мораво” одавно је препознао значај неговања, очувања и промоције овог традиционалног инструмента те поносно годинама уназад организује такмичење у изворној и савременој категорији. У мисији очувања музичких вредности и тежњи да фрула као аутентични народни инструмент и даље живи , посебну подршку Сабору чини програм Радио Београда 2 , који је установио награду под називом “Од злата јабука”. Ово признање додељује се за најизворније свирање. Тим поводом организована је промоција CD-a у издању Радио Београда 2 и ПГП РТС -а, под називом “Од злата јабука – свирала у музичкој традицији Србије”, на коме су петорица народних  уметника  – добитника награде “Од злата јабука”, представили традиционалне нумере свог краја.


Једанаест нумера традиционалне влашке музике снимљене за Фоно архив Радио Београда 2 је у извођењу Стефана Радовановића, који је наступио и у такмичарском делу програма. У категорији изворног музицирања  за извођење нумере “Iljenkuša” лауреат је награде публике и другог места од стране стручног жирија.  Своје место већ другу годину за редом, на Републичком такмичењу обезбедиле су и полазнице школе фруле Установе “Центар за културу града Бора”. У категорији младих фрулаша до 12 година треће место заузела је Кристина Павловић, док је у категорији од 12. до 16. година Наталија Павловић заузела друго место. У категорији групног свирања, трио Катарина, Кристина и Наталија Павловић извођењем песме”Гергина” и кола “Шокће”  својим наступом обезбедиле су друго место.