Завршна смотра „Сусрета села 2023“

Завршна смотра „Сусрета села 2023.“ одржана је у недељу 28. маја 2023. године у Доњој Белој Реци. У идиличном амбијенту учесници овогодишње манифестације, која је трајала више од два месеца, показали су на сцени оно најбоље што су из свог богатог изворног стваралаштва гледаоцима током надметања представили. Град Бор је једина средина у Србији која још увек на јединствен начин реализује ову манифестацију на својој територији. Свако село је било по два пута домаћин и гост (укупно 23 сусрета).

Након три године паузе одзив учесника и публике био је импресиван, уз велики број деце и младих. „Сусрети села 2023.“ нису били такмичарског карактера, те су сва културно-уметничка друштва као награду добила пехар, а додељене су специјалне награде – по оцени жирија, за најбоље тачке:

1. НАЈБОЉИ СОЛО ИНСТРУМЕНТАЛИСТА НА ДУДУКУ
– ИВАН РАДОВАНОВИЋ КУД „ЛУКА“ ИЗ ЛУКЕ

2. НАЈБОЉИ ОРКЕСТАР
– КУД „ЛУКА“ ИЗ ЛУКЕ

3. НАЈБОЉА СОЛО ПЕСМА БЕЗ МУЗИЧКЕ ПРАТЊЕ
– СТАНА ГЕРМАНОВИЋ КУД „КРИВЕЉ“ ИЗ КРИВЕЉА
– ДАНИЛО СТЕПАНОВИЋ КУД „СТОЛ“ ИЗ БУЧЈА
– ЉУБИСАВ АДАМОВИЋ КУД“ПОЛЕТ“ ИЗ МЕТОВНИЦЕ

4. НАЈБОЉИ ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОР
– КУД „ПЕТАР РАДОВАНОВИЋ“ ИЗ ЗЛОТА

5. НАЈБОЉИ ОМЛАДИНСКИ ФОЛКЛОР
– КУД „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“ ИЗ ШАРБАНОВЦА

6. НАЈБОЉИ СТАРИ ФОЛКЛОР
– КПД „ПЕТАР ЈЕНИЋ“ ИЗ ОШТРЕЉА
– КУД „КРИВЕЉ“ ИЗ КРИВЕЉА
– КУД „ЂИДО“ ИЗ БРЕСТОВЦА

7. НАЈБОЉИ ЗДРАВИЧАР
– ДАЛИБОР ВЛАДИЋ КУД „ЛОЗОВИЦА“ ИЗ ГОРЊАНА

8. НАЈБОЉА НАРОДНА УМОТВОРИНА
– БРАНА ДИМИТРИЈЕВИЋ КУД „БРАНКО ОЛАР“ ИЗ СЛАТИНЕ

9. НАЈБОЉИ ОБИЧАЈ
– КПД „ПЕТАР ЈЕНИЋ“ ИЗ ОШТРЕЉА

10. ЗА ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНОГ МАТЕРИЈАЛНОГ НАСЛЕЂА
– КПД „ПЕТАР ЈЕНИЋ“ ИЗ ОШТРЕЉА

11. ЗА ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ГОВОРА
– КУД „МИЛАН ВАСИЋ ПЕРИЦА“ ИЗ ДОЊА БЕЛА РЕКЕ
– КУД „ЛОЗОВИЦА“ ИЗ ГОРЊАНА

Завршну смотру званично је отворио директор Установе „Центар за културу града Бора“ Даниел Чорболоковић, која је дугогодишњи организатор сусрета села. На затварању је говорио Бобан Стојановић помоћник градоначелника града Бора, који није крио своје одушевљење  на који начин и учесници и организатор улажу напоре да очувају јединствену, архаичну и непоновљиву баштину града Бора. Те ће из тих разлога Град Бор и у наредном периоду дати подршку у сваком смислу одржавању ове али и других манифестација које афирмишу Бор. Завршну смотру су, на позив организатора пратили и наши истакнути стручњаци: Светлана Азањац – етномузиколог, Александра Тодоровић Рашковић – етномузиколог и Перислав Дуцић – кореограф. Они су били задужени да најбоље наступе селектују за најпрестижније фестивале у земљи. Генерални покровитељ манифестације је Град Бор.

 


 

 

Scroll to Top