Етно камп ,,Гердан од бисери“ на Охриду

Чланови културно-уметничког друштва ,,Бор“ учествовали су на дечјим фолклорним радионицама на етно кампу ,,Гердан од бисери“ у периоду од 16. до 20. јула на Охриду. Поред Бора на овим радионицама била су културно-уметничка друштва из Г. Милановца, Чуруга, Бачке Паланке, Kраљева, Охрида, Вевчана, Њујорка…

Пажња овог кампа је узмерена ка деци и њиховој едукацији.  Боравак деце је осмишљен тако да деци омогући да кроз забаву науче нешто више о народној традицији и српској културној баштини, а пре свега да се и квалитетно друже и међусобно боље упознају. овај камп је имао едукативни карактер и пружио је прилику да се деца сусретну са својим српским обичајима и да пробају да их отргну од заборава, као и да се упознају са сценом и уметничким извођењем.

У овом периоду најмлађи фолкорци били су обучени за  њихове прве наступе. Такође су биле активности као што су основе певања са етномузикологом Александром Вранић и Снежаном К. Попов, сређивање фризура за наступ, облачење и чување ношње,свирање на тапану и тарабуци, учење и певање македонских и српских песама, практична примена одређених играчких образаца упознавање  са етнолошким областима и обичајима нашег народа које су одржали етнокореолози и играчи Националног ансамбла Македоније ,, Танец“ – Александар Кузманоски  и Катерина Кузманоска.


С oбзиром да je Охрид једно од  најлепших места Македонији,  дани су били употпуњени обиласком манастира Свети Наум,  купање у прелепом Охридском језеру, обиласку историјског дела града, тврђаве, Античког театра и Цркве Светог Јована, као и слободном времену за разгледање града и спортским активностима.


Фолклораши – купање, сунчање, јутарња гимнастика и Игре без граница…..


 

Scroll to Top