Дечија ликовна колонија „Дуга“

У организацији Установе „Центра за културу града Бора“, а под покровитељством Министарства културе РС и града Бора, од 10-12.септембра 2021. године реализован је пројекат дечија ликовна колонија „Дуга“. Током ове тродневне манифестације, која је одржана на три локације (град Бор, Лазарев кањон, Борско језеро), учествовало је 33 полазника: корисници дневног боравка за особе ометене у развоју „Мозаик“ из Бора, полазници ликовне радионице Установе „Центра за културу града Бора“, као и ученици основних и средњих школа у Бору.

Током тродневне колоније у раду су помагали стручни предавачи-академски сликари: Маријана Недељков и Маја Стојановић. Уз помоћ два стручна сарадника успели смо као организатори да у потпуности остваримо циљеве које смо осмислили. А то је да у времену пољуљаних вредности деци и младима на квалитетан начин употпунимо слободно време, развијемо љубав према ликовном стваралаштву, омогућимо да у лепом природном окружењу без мобилних телефона, таблета итд. уживају у стварању, међусобном дружењу и новим познанствима, да подстицањем креативности и маште откријемо скривени таленат у њима и помогнемо да савладају ликовне технике које нису познавали.

Првог дана, у петак 10. септембра, своје способности ликовног изражавања презентовали су нам корисници дневног боравка за особе ометене у развоју „Мозаик“. Поделили смо их у две групе, све време су била присутна по два њихова васпитача. Учесници прве групе стварали су у простору ликовне радионице наше Установе. На нашу велику радост и задовољство одмах на почетку уочили смо да учесници већ владају ликовним техникама (изабрали су да раде темпером), да познају дела Саве Шумановића која користе у раду током боравка у центру „Мозаик“, што много говори и о васпитачима, који очито врло озбиљно приступају њиховом образовању и активностима. Друго, неки од њих су показали да су врло надарени за ликовну уметност, били смо, благо је рећи фасцинирани њиховим талентом. Друга група је стварала у парку. Предивни амбијент је очито био веома инспиративан за учеснике. И међу њима је било веома талентованих. Обе групе биле су  расположене за рад, владала је невероватна позитивна енергија, било је толико емотивних и дирљивих тренутака, да смо сви, и организатори и стручни сарадници и њихови васпитачи били под снажним утиском. Њихова радост због стварања, дружења, захвалница и награда које су добили, као и активно укључивање у токове живота, показало нам је да је реализација овог пројекта испуњење мисије коју смо замислили и да је остварена на најлепши могући начин. Као Установа се годинама трудимо да им кроз различите програме у којима учествују ставимо до знања да су саставни део друштва. И по ко зна који пут смо се уверили да тај вид социјализације у активностима локалне заједнице њима заиста мења тужну свакодневицу и много значи. Ти неописиво дирљиви тренуци учинили су ову манифестацију лепшом, хуманијом и успешнијом.


Другог дана, у суботу 11. септембра, одабран је за рад локалитет изузетне лепоте Лазарев кањон и Злотска пећина. Учествовали су полазници ликовне радионице наше Установе, као и ученици основних и средњих школа из Бора. Било је различитих техника у раду, млађе „сликаре“ је посебно занимало како се мешају боје, наши стручни сарадници су несебично делили своје знање.


 

Трећег дана, у недељу 12. септембра за завршни дан колоније одабрано је Борско језеро. Морамо рећи да су лепоти стварања на руку ишли и временски услови. Сва три дана била су топла и сунчана, идеално за стварање и дружење у природи за једанаест учесника.


 

Међу њима је као и претходног дана било полазника ликовне радионице наше Установе и ученика борских основних школа по одабиру наставника. Њима се придружило и неколико полазника који су дан раније били на Злотској пећини. Диван амбијент им је очито пријао, јер су многи од њих приказали креативност на делу, уживали су у дружењу и савладавању техника цртања и бојења. На располагању су им била квалитетна средства за рад, сокови и сендвичи. Све три групе су након завршетка добиле захвалнице и награде, којима су били одушевљени.

Установа „Центар за културу града Бора“, а под покровитељством Министарства културе РС и града Бора, први пут дечију ликовну колонију „Дуга“ реализује у тродневном облику (раније је њено трајање било ограничено на један дан). Сматрамо да су ефекти у овом обиму далеко садржајнији и потпунији, те би било корисно да ова манифестација и у наредним годинама управо на такав начин обезбеди трајање.

 

 

 

Scroll to Top