Дан матерњег језика

Обележавање Међународног дана матерњег језика, који се слави 21. фебруара, UNESCO је прогласио 1999. године, а генерална скупштина Уједињених нација признала је резолуцијом овај празник и одредила 2008. годину за међународну годину језика. Међународни дан матерњег језика редовно прослављају земље чланице UNESCO-а како би промовирале језичку и културну разноликост, те вишејезичност.

Међународни дан матерњег језика у Бору свечано je обележен  21. фебруара 2020. године у  сали Музичке школе у 18 сати у организацији Установе ,,Центар за културу града Бора”.

На почетку програма, који је  носио назив ,,Сваки народ својим гласом пева“, обратила  се Симонида Гаврић и говорила о обележавању Дана матерњег језика у свету. У наставку програма Маја Радивојевић – мастер етномузиколог говорила је о влашкој музици и влашкој песми, тачније о вокалним инструменталним жанровима код Влаха.  Програм је употпунио Стефан Радовановић дивним мелодијама на дудуку, као и Анђелија Черкасов и Јела Маријановић са влашким песмама овог краја, а за крај програма обратио се и директор Установе ,,Центар за културу града Бора“ Даниел Чорболоковић.


Scroll to Top