Светосавскa академијa

У организацији  Установе „Центар за културу општине Бор“ и Српске православне цркве у Бору одржана је Светосавска академија 26.01.2016.године у сали биоскопа „Звезда“. Беседу о Светом Сави говорио је Епископ тимочки господин Иларион.

У програму су учествовали градски хор „Свети Ђорђе“,полазници драмског студија наше Установе, ученици основних школа  „Бранко Радичевић“, „Свети Сава“, „Вук Караџић“ као и  Техничке школе.

Свети Сава (по рођењу Растко Немањић) је био рашки племић из владарске обитељи Немањића, утицајни дипломата и први српски архиепископ. Српска православна црква га слави као свог оснивача.

Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање и брат краљева Вукана и Стефана. Уз подршку васељенског патријарха је прогласио самосталност рашке цркве од Охридске архиепископије 1219. године и поставио темеље данашње Српске православне цркве. Од римског Папе је испословао краљевску круну и суверенитет за тадашњу Србију. Након крунисања брата Стефана , радио је на јачању црквене организације, покрштавању „незнабожаца“ и „јеретика“ и искорењивању рашких богумила.

Написао је или приредио неколико дела поглавито намењених организацији цркве. Најзначајнија су: Законоправило, Хиландарски типик,Студенички типик и Житије светог Симеона. На Светој Гори је, заједно са оцем Немањом, обновио манастир Хиландар, а уз његово име помиње се и оснивање манастира Жича у Србији.

Дан светог Саве, Савиндан, обележава се 27. јануара по грегоријанском, односно 14. јануара по јулијанском календару, као црквени празник, и као „школска слава“ у Србији и Републици Српској.

Због јаког Савиног култа, српско православље се некад назива и светосавље.


Scroll to Top