IX MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U PRAGU

Kulturno – umetničko društvo ‚‚Bor“ je dobilo poziv od organizacije ‚‚Fest info“ iz Praga, da učestvuje na IX Internacionalnom festivalu folklornih ansambala u Češkoj, u Pragu,u periodu od 01. novembra do 04. novembra 2012. godine.
Za Prag se krenulo 01. novembra 2012.godine. Nastup svih učesnika je bio planiran za subotu, 03. novembra 2012.godine u velikoj sali „Top“ hotela. Program je počeo u 13 sati, a završio se negde oko 22 sata, s obzirom da je na ovom festivalu bilo ukupno četrdeset i dva Ansambla. Članovi kulturno-umetničkog društva ‚‚Bor‚‚ bili su smešteni u hotelu „Step“, te je s toga, s obzirom da nije kulturno – umetničko društvo ‚‚Bor“ bilo smešteno u „Top“ hotelu gde je održan program Festivala, nastup bio planiran između 19 i 21 sat. Iako je prvobitno trebalo da nastupaju u intervalima sa vremenskom pauzom, na kraju je ceo nastup odrađen u celini i to naizmenično dečji i prvi Ansambl, kao i orkestarska numera. Generalno, program koji su izveli članovi Kulturno – umetničkog društva ‚‚Bor“ je ocenjen kao jedan od boljih, a nastupali su sa igrama iz Srbije i Vlaškim igrama – Dečji ansambl, i igre iz Šumadije i splet Vlaških igara – Prvi ansambl. Nakon nastupa imali su priliku da razgovaraju sa organizatorima i nekim od učesnika ovog Festivala, i tom prilikom dobili pohvale za izvođenje. Na Festivalu su učestvovi Ansambli iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije , Austrije, Indije, Indonezije, Jermenije, Ukrajine, Francuske, Bugarske, Slovenije, Nemačke i Litvanije.
Slobodno vreme koje su imali, iskoristili su za obilazak grada i znamenitosti Praga, uz pratnju vodiča. U povratku su svratili do Beča i obišli grad i dvorac Marije Terezije, a u Bor su stigli u ponedeljak 05. novembra 2012.godine oko 11 sati.