Transilvanija

U organizaciji Ustanove ,,Centar za kulturu opštine Bor” odigrana je   pozorišna predstava  ,,Transilvanija“ Beogradskog dramskog pozorišta 22. oktobra  2014. godine u sali  Muzičke škole  u  20 sati.

Transilvanija debitantski je komad Dragana Nikolića, koji upečatljivo i živopisno prati liniju domaće crne komedije obeleženu dramama Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića i Đorđa Milosavljevića. Reč je o ironičnom spoju primitivnih predrasuda, crtica iz ,,crne hronike“ i lokalnih, etno mitova iz vlaškog, podunavskog kraja. Porodična zavada, šverc nafte, ubistva i ,,crna svadba“ mešaju se sa željom za osvetom onostranih bića – duhova i vampira zbog nedoličnog ponašanja živih. Mentalitetski i apsurdi podneblja, produbljeni surovošću pograničnog života i specifičnim folklorom i sujeverjem, otvaraju drugačiju vizuru jednog posebnog sveta, čija shvatanja morala i časti, postaju paradigma opšteg stanja društva u kome živimo. Dragan Nikolić sa gorkim podsmehom slika izvitopereno društvo u kome je sve tuđe prokleto, a sve naše ukleto, u kome se i prošle i buduće generacije hrane krvlju živih.

Ovu priču, pred više od 300 Borana znalački su ispričali glumci: Vuk Kostić, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Marko Živić, Vesna Čipčić, Milica Zarić i Miki Damjanović i borska publika je oovu izvanrednu glumačku ekipu nagradila velikim aplauzom.