Sjajni rezultati polaznika škole tradicionalnih duvačkih instrumenata na festivalu „Crnorečje u pesmi i igri“

Jedna od atraktivnijih  kulturnih manifestacija „Crnorečje u pesmi i igri“ održana je od 09. do 12. juna u Boljevcu. Festival je prvi put organizovan davne 1971. godine i ove godine, 51. put za redom, privukao je pažnju brojne publike.

Ova četvorodnevna manifestacija otpočela je maskenbalom za decu predškolskog uzrasta, dok je 10. juna na pozornici u centru grada održano predtakmičenje trubačkih orkestara istočne Srbije za plasman na sabor trubača u Guči. Brojna publika imala je priliku da uživa u nastupima brojnih folklornih grupa sa područja crnorečkog basena, koje dugi niz godina sa puno ljubavi i pažnje neguju kulturu, tradiciju i autentično folklorno nasleđe ovog područja.

Kulturno obrazovni centar i Turistička organizacija Boljevca posebnu pažnju poklonila je i organizovanju izložbenom i gastronomskog delu programa. Treći dan manifestacije otpočeo je tradicionalnom izložbom „Zlatne ruke Crnorečja“, a prvi put je publika prisustvovala „Gastro karavanu kroz Srbiju“.

Predtakmičenje za sabor frulaša „Oj Moravo“ koje se održava u Prislonici,  održano je poslednjeg dana festivala „Crnorečje u pesmi i igri“. U izvornom stvaralaštvu, prijavljeni takmičari borskog i zaječarskog okruga imali su priliku da se takmiče u sledećim kategorijama:

  1. Mladi frulaši do 12. godina
  2. Mladi frulaši od 12 do 16 godina
  3. Frulaši – seniori
  4. Dueti frula
  5. Orkestri frula

Najuspešniji polaznici Škole tradicionalnih duvačkih instrumenata – frule, duduka i gajdi, na ovom značajnom takmičenju imali su priliku da pokažu svoje umeće muziciranja na ovom čarobnom instrumentu. Prema mišljenju  stručnog žirija najbolja u kategoriji do 12. godina i prvo mesto pripalo je Katarini Pavlović, dok se Kristina Pavlović plasirala na Republičko takmičenje. U kategoriji od 12 do 16 godina prvo mesto pripalo je Nataliji Pavlović, dok je trio frulaša Katarina, Kristina i Natalija Pavlović takođe izborio plasman na Republičko takmičenje.


Posebnu pažnju publike privuklo je takmičenje frulaša – seniora. U kategoriji izvornog muziciranja prvo mesto pripalo je našem kolegi i nosiocu programa Škola tradicionalnih instrumenata Stefanu Radovanoviću, dok je prvo mesto u kategoriji Savremenog sviranja pripalo Maji Konstandinović.

Muzika je važan segment kulture i tradicije jednog naroda i to je ono što posebno utiče na atraktivnost ovakvih manifestacija i festivala. Stefan Radovanović, zajedno sa  polaznicima Škole tradicionalnih instrumenata, vredno rade na očuvanju izvornog stvaralaštva, a sjajni rezultati i na „Saboru frulaša“ u Prislonici sigurni smo da neće izostati.

 

 

Scroll to Top