Svečana Akademija upriličena u čast Dana Grada Bora

Oktobarske svečanosti predstavljaju poseban fenomen. Ključni istorijski trenuci, koji su sudbinski uticali, na kasnija dešavanja, odigrali su se u oktobru, Ovaj mesec je pre svega, simbol slobode – naš grad je 20. oktobra oslobođen u Prvom, a 03. oktobra u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, organizovala je Svečanu akademiju u sali Muzičke škole sa početkom u 12 sati. Pored obeležavanja Dana grada, ovom akademijom obeležili smo 120 godina od otkrića rudnika. Davne 1902. godine, meseca oktobra, poznati industrijalac Đorđe Vajfert i inženjer Šistek, otkrili su veliko bakronosno ležište. U vremensko-prostornom, sociološkom, duhovnom i državnom kontekstu ne postoji sličan primer da je neko otkriće dovelo jedan kraj do tako korenitog preobražaja.

Svečana akademija počela je intoniranjem himne u izvođenju etno-radionice Ustanove„ Centar za kulturu grada Bora“. Akademiju je svečano otvorio Dragan Žikić – predsednik Skupštine grada Bora, kako je zbog bolesti bio sprečen da prisustvuje, ovoj svečanosti, Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić se prisutnima obratio snimljenom izjavom. Nakon svečanog otvaranja, obratili su se i savetnik predsednika RS Milorad Veljović i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Na Svečanoj Akademiji, dodeljenja su priznanja Plaketa grada Bora za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Bora u zemlji ili inostranstvu, kao i za pruženu pomoć gradu Boru ili građanima grada Bora.

Simonida Gavrić govorila je o velikom jubileju, 120 godina od otkrića rudnika. Najvažnijem događaju u istoriji našeg grada. Umetnički program upotpunili su  Etno radionica Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ pod dirigentskom palicom Tamare Glišić i Stefan Radovanović mentor radionice tradicionalnih duvačkih instrumenata izvođenjem muzičke numere „A što ti je ti je mila ćeri“, dok je Svečana akademija završena  najpoznatijom pesmom na svetu, „16 tona“,koja je posvećena našim rudarima. Kompoziciju je izveo orkestar KUD-a „Bor “ na čelu sa Aleksandrom Gubijanom.


Scroll to Top