PROMOCIJA KNJIGE „ZA SRPSKU VOJSKU JEDNA ZABORAVLJENA PRIČA“

U subotu, 22. oktobra u 19 časova u sali Muzičke škole u Boru, biće predstavljena knjiga „Srpska vojska jedna zaboravljena priča“ autora dr Mile Mihajlović.
Istina koja je gotovo ceo jedan vek skrivana pod velom zablude, predstavljena je u knjizi dr Mile Mihajlović, koja je reprint izdanje originalnog dokumenta „Za Srpsku vojsku“, štampanog u Italiji 1917. godine.
Ova knjiga donosi priču kako je Italijanska mornarica spasila srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu, ali i menja istoriju da je srpsku vojsku sa obala Albanije evakuisala francuska vojska. Preko 70 originalnih i nikada ne objavljenih fotografija svedoče o tome da je za spas Srpske vojske sa albanskih mora u periodu od 1915-1916. najzaslužnija italijanska mornarica iako su Engleska i Francuska bile saveznice.
Ovom knjigom ispravljena je istorijska neistina i donosi nam odgovore na mnogo pitanja:
– Ko je zapravo evakuisao oslabljenu srpsku vojsku i gde su prvobitno bili transportovani dok nisu stigli na Krf i Vido, a da to nisu bile „lađe fransuske“.
– Zašto Grčka svojom depešom nije dozvolila iskrcavanje srpske vojske na teritoriju Grčke i ko je okupirao Krf za ove potrebe“.
– Da li je Rusija bila jedini pravi prijatelj Srbiji?
O ovim i mnogim otvorenim pitanjima govoriće dr Mila Mihajlović kao i ugledni poznavaoci istorije Prvog svetskog rata Pukovnik Prof. dr Dalibor Denda i dr. Milić Milićević.
Dobrodošli!
Scroll to Top