PREMIJERA FILMA „GDE SI ADAME“ U BIOSKOPU „ZVEZDA“

U sali bioskopa „Zvezda“ sinoć je održana svečana premijera dokumentarnog filma „Gde si Adame“.

Publika u Boru uživala je u filmu u kojem je  prikazan život monaha u manastiru Dohijar na Svetoj Gori, kao i njihova borba za očuvanje atmosfere i autentičnosti života na jednom od svetogorskih manastira.

Neposredno pre projekcije, publici u Boru obratio se idejni tvorac i producent filma Aleksandar Pliska, ističući koliko je zapravo bilo teško snimiti ovakvo filmsko ostvarenje ne narušavajući život monaha.

Film je sniman četiri godine. Ovde nema scena i napisanog teksta. Ovo je život koji je sniman kamerom. Ovo se stvarno događalo u životu. Sve je bilo protiv nas, bilo je gotovo nemoguće to uraditi. Čekali smo oko deset godina dozvolu za snimanje. Bilo je ukupno deset ekspedicija od kojih je treća bila najinteresantnija. Treća je bila bez kamere. Došao je režiser bez kamere i živeo sa tim ljudima… Nije bio sniman ni jedan kadar, a bila je najplodonosnija ekspedicija. I zato ovu dubinu koju sada budete videli biće zahvaljujući toj ekspediciji. Kada smo počeli da snimamo svi su nam okrenuli leđa. Prvi koji se odazvao bio je snimatelj Aleksandar Zaporošenko i kada smo počeli da snimamo film Bog je poslao mnoge ljude…“.

Glavni heroj filma je starac Gregorije, vedar i harizmatičan sa dugogodišnjim monaškim iskustvom, koji sve vreme iznosi duboko razumevanje duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama.

Projekcija filma održana u sali bioskopa „Zvezda“ izazvala je gromoglasne aplauze uz potajna pitanja publike ko smo, šta smo, čemu težimo.


 

Scroll to Top