Pozorišna predstava „Balon“

Za početak jesenje pozorišne sezone i povodom obeležavanja Dana grada,  Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“ organizuje predstavu „Balon“ , teatra „Vuk“ , po tekstu Mate Matišića u režiji Monike Romić.

Predstava će biti izvedena 04. oktobra 2022. godine u sali Muzičke škole sa početkom u 20 časova.  Cena ulaznice je 500,00 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni “Ustanove Centar za kulturu grada Bora”, radnim danim od 08. do 14 časova i u utorak 4. oktobra od 18 časova.

„Balon“ prikazuje avanturistične scene iz jednog glumačkog života. Sa čime se sve susreću glumci na svom radnom zadatku i kakve neverovatne životne situacije im se dešavaju saznaćete u predstavi prepunoj dobrog humora koji najbolje režira sam život.

RADNJA KOMADA:

Predstava počinje uobičajenim jutrom u životu bračnog glumačkog para, kada im na vrata dolazi novi komšija sa molbom da njegovoj ženi, umesto psihoterapeuta, pomogne baš on, glumac kojeg ona obožava, da proba bar jednom da je nasmeje i oraspoloži, ne bi li na tren zaboravila na životne probleme. Glumac odlazi nevoljno ali ipak počinje da igra predstavu samo za nju, stvara magiju u kojoj se pojavljuju neverovatni likovi i uvlači je u tu uzbudljivu, još neverovatniju priču – predstava za komšinicu ubrzo postaje alegorija savremenog društva. Ona je vrlo pomno prati sve vreme držeći naduvan balon u rukama…

Taj glumčev performans postaje vrlo interesantan ženi, koja sve vreme drži naduvani balon…

Pisac vrlo vešto prelazi iz realnog u apstraktno, a glumci ove predstave maestralno igraju po nekoliko uloga, brzo se transformišući unutar sanduka ili ti velikog putničkog kofera, minimalističke scenografije koja postaje i rekvizita ali i kofer iluzije.

“Balon” je tragikomedija sa dve glavne teme:
priča o glumcu i njegovom identitetu
i priča o prihvatanju porodične tragedije.

Ova humoristična drama vodi publiku na jedno neobično, duhovito i vrlo zanimljivo putovanje koje proleti tokom sat i 20 minuta – sa nadom i našom ličnom željom da umetnost može spasiti svet.

IGRAJU:

Glumac Filip: Siniša Ubović
Žena s balonom: Monika Romić
Komšija, Inspektor, Šacko: Miljan Prljeta
Glumica Sofija, Šackova žena: Vasilija Kozić

REČ AUTORA:

“Balonom” vodimo publiku na katarzičan put prepoznavanja, prihvatanja i promene a sve to kroz humor i scene, kojima letimo kroz različite žanrove. Slobodno možemo reći da je naša predstava višežanrovska igra – put glumca i njegove iluzije ali i stvarnog života i prihvatanja promena u njemu.

Publika ‘Balona’ je stalno na jednoj emocionalnoj klackalici ili još bolje na emotivnom rolerkosteru. Smeh do suza. I suze koje tako brzo pređu u smeh. Snažan. Gromoglasan. Sve na jednom mestu. Baš kao u životu.

I suze i smeh su tu, u nama.
I tuga i radost.
I bol i isceljenje.

Dobro došli na Balon!

 

 

Scroll to Top