Održana promocija diska „Od zlata jabuka – svirala u muzičkoj tradiciji Srbije“

Promocija diska PGP RTS-a „Od zlata jabuka – svirala u muzičkoj tradiciji Srbije“ održana je 29. oktobra u sali Muzičke škole. Ovaj disk predstavlja blago muzičke tradicije Srbije. Na njemu su predstavljeni muzički biseri Raške u izvođenju Dalibora Todorovića i Veljka Petronijevića, Pirota u izvođenju Dušana Antića, Jablanice u izvođenju Miljana Tokovića i Crnorečja u izvođenju Stefana Radovanovića. Reč je o izvođačima na tradicionalnim duvačkim instrumentima koji godinama unazad na najlepši i izuzetno kvalitetan način čuvaju muzičku tradiciju krajeva iz kojih potiču. Ovi virtuozi na fruli  dobitnici su specijalnog priznanja za izvorno sviranje „Od zlata jabuka“ koje dodeljuje Radio Beograd 2 na Saboru frulaša „Oj moravo“ u Prislonici.

Ovim sjajnim izvođačima omogućeno je da ovako sjajan spoj talenta, velikog rada i truda, kao i ljubavi prema izvornom muziciranju trajno sačuvaju beleženjem trajnih zapisa za fono arhiv Radio Beograda.

Zahvaljujući urednici kultne emisije Radio Beograda 2 „Od zlata jabuka“ Dragani Marinković i etnomuzikologu Svetlani Azanjac ovaj neprocenjivi materijal, od neizmerne važnosti za tradiciju i kulturu naše zemlje, ugledao je svetlost dana dobivši mesto koje zaslužuje.

Na promociji u Boru, publika je imala prilike da uživa u izvođenju numera sa diska Stefana Radovanovića na duduku. Pored izvornih melodija,predstavljen je i  Stefanov nesebičan trud i rad kroz školu frule. Na sceni podršku Stefanu pružili su njegovi polaznici škole tradicionalnih instrumenata frule duduka i gajdi. Pored izvornih melodija, Stefan Radovanović predstavio se i u drugom svetlu izvodivši na fruli pesmu „A što ti je mila kćeri jelek raskopčan“ , „Vlaški potpuri“ i „Srba lu Pompieru“ Georga Zamfira. Program je pratio muzički pedagog na klaviru i harmonici Aleksandar Gubijan, dok je publiku kroz promociju vodila Simonida Gavrić.

 

 

 


 

 

 

Scroll to Top