KULTURNO LETO 2012. GODINE – PIROT

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor„ – odeljak za kulturu Roma je uzelo učešće na manifestaciji Kulturno leto 2012. godine u Pirotu pod nazivom ,,Romi u svom gradu„ i naš koordinator za kulturu Roma je učestvovao na okruglom stolu na temu ,,Kultura Roma u Srbiji„.
Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici iz osam gradova Srbije. Oni su govorili o problemima sa kojima se susreću, predloge koje daju za dalji period, kao i rezultate koje su ostvarili u predhodnom periodu.
Jedna od interesantnih priča je i izlaganje gospođe Marić Snežane koja je 1985. godine dobila poziv reditelja Ravasija za ulogu ,,Koštane„ koja je tu predstavu igrala punih godinu dana. Na ovom sastanku njen predlog je bio da celu predstavu ,,Koštana„ prevede na romski jezik i da predstavu uradi sa romskom decom.
Koordinator odeljka za kulturu Roma iz Bora je predstavio da je borska opština jedina u Srbiji koja ima odeljak za kuturu Roma pri Ustanovi ,,Centar za kulturu opštine Bor„. Rekao je i da su snimili dva dokumentarna filma o Romima u Boru. Prezentacija ova dva filma bi trebala biti odžana 15. avgusta 2012. godine u Pirotu. Pored ova dva filma biće i slike Usmene književnosti Roma.


Scroll to Top