Дани Брестовачке бање 2018

Установа ,,Центар за културу града Бора“ организовала је у оквиру лета и традиционалну манифестацију ,,Дани Брестовачке бање” 18. августа 2018. године у прелепом амбијенту Брестовачке бање, заједно са Туристичком организацијом „Бор“, Музејем рударства и металургије и угоститељским објектом „Српска Круна“ – Брестовачка бања. Богат једнодневни програм ове манифестације почео је у бањском парку у јутарњим часовима под називом ,,Златне руке“ – Отварањем продајне изложбе сувенира и предмета старих заната, припремањем традиционалних јела као и презентацијом припремљених јела и оцењивањем од стране стручног жирија. Свечано отварање манифестације ,,Дани Брестовачке бање”   било је у 12 сати  на позорници где је одржан целодневни културно-уметнички програм. Прогам је почео наступом културно-уметничког друштва ,,Ђидо“ из Брестовца са влашким играма и инсценацијом ,,Долазак књаза Милоша Обреновића у Брестовачку бању“. Након одласка књаза Милоша Обреновића, на позорници је наступило културно-уметничко друштво ,,Бор“ са градским играма, а након њиховог наступа програм је настављен  инсценацијом „Долазак кнеза Александра Карађорђевића у Брестовачку бању“. Након инсценације, програм  на позорници настављен је  наступом оркестра културно-уметничког друштва ,,Бор“, етно радионице Центра за културу као и  културно-уметничког друштва из Злота и Кривеља, наступом вокалних солиста и инструменталиста. За крај ове манифестације традиционално се приступило паљењу ,,Преображењске ватре“ уз звуке дудука и фрула Стефана Радовановића, Петра Чулиновића и Љубисава Адамовића. Ова традиционална манифестација која је чувар традиције завршила се концертом познате вокалне солисткиње традиционалног етно мелоса Биље Крстић и оркестра „Бистрик“, где су се чуле неке од најлепших изворних песама Србије у извођењу ове уметнице…

Поред културно –уметничког програма у оквиру ове Манифестације биле су и: Стална изложбена поставка „Брестовачка Бања у доба кнеза Милоша“ у конаку кнеза Милоша,  изложбена поставка „Кухиња кнеза Милоша“ у оџаклији конака кнеза Милоша и „Кнежево купатило“ у турском хамаму, изложба „Династија Карађорђевић и Брестовачка Бања“ и изложба слика Радомира Козића „Борски мотиви“ у дворцу кнеза Александра Карађорђевића.

Организатори манифестације ,,Дани Брестовачке бање“ су:  Установа ,,Центар за културу града Бора“,  Туристичка организација „Бор“, Музеј рударства и металургије и „Српска Круна“ – Брестовачка бања.

Покровитељи манифестације ,,Дани Брестовачке бање“: Министарство трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије и Град Бор.


Scroll to Top