Филмски фестивал ,,Слободна Зона”

Филмски фестивал ,,Слободна Зона“ поново креће на своју Турнеју по градовима у Србији.
Пет најбољих филмова са нашег 13. фестивалског програма, одржаног од 1. до 6. новембра 2017. у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, биће приказани и у осталим градовима Србије, у сарадњи са локалним невладиним организацијама и културним центрима.

Установа ,,Цнетар за културу општине Бор” организује и ове године у биоскопу ,,Звезда” филмски фестивал ,,Слободна зона” од 11. до 15. јуна 2018. године. Улаз слободан

Предводник овогодишњег избора је документарни филм „Дан ослобођења“, који приказује чувени контроверзни наступ рок групе Laibach у Северној Кореји, последњој комунистичкој “диктатури” света.
Затим следи филм који је постао хит европских фестивала 2017. и који је на Слободној Зони освојио Награду публике, документарни филм „Чавела“, о љубавници Фриде Кало и вечитој инспирацији Педра Алмодовара, који је на Берлиналу запамћен по вишеминутним овацијама после филма.
Трећи филм који ће бити приказан на Турнеји Слободне Зоне је играни филм „Ћамбра“ који је на Фестивалу у Кану освојио Europa Cinemas Label Award. Овај узбудљиви филм прати 14-годишњака који живи у малој Ромској заједници и чија авантура почиње након што му брат нестане.
Публика широм Србије имаће прилику да погледа и играни филм „Црвени пас: прави плави“ о пријатељству и авантури дечака и једног олињалог пса који постаје аустралијска легенда.
Пети филм на Турнеји биће документарац „500 година“ који приказује епску причу која је довела Гватемалу до одлучујуће тачке у њеној историји. Филм је рађен из перспективе већинске староседелачке популације Маја приказујући тешкоће с којима се борба за правду суочава.

Ови филмови на репертоару биоскопа ,,Звезда”:

  • 11. јуна – док. филм ,,Дан ослобођења” у 18 сати
  • 12. јуна – док. филм ,,Чавела” у 18 сати
  • 13. јуна – игр. филм ,,Ћамбра” у 18 сати
  • 14. јуна -игр. филм ,,Црвени пас:плави плави” у 18 сати
  • 15. јуна – док. филм ,,500 година” у 18 сати