Поштени провалник – позориште Бошко Буха

Установа ,,Центар за културу општине Бор” je организовала позоришну представу ,,Поштени провалник“ – Позориште Бошко Буха 22. марта 2018. године у препуној сали Музичке школе у 20 сати.

Изванредна глумачка екипа у саставу Александар Радојичић, Катарина Марковић, Виктор Савић, Борка Томовић, Зоран Цвијановић, Немања Оливерић одушевила је борску публику која их је наградила једним великим аплаузом.

Ову урнебесну фарсу-комедију-водвиљ написао је 1958. године недавно преминули нобеловац Дарио Фо. Био је један од најплоднијих, најпревођенијих и најигранијих драмских писаца и целом свету. Фоов стил карактерише смисао за парадокс на коме гради своју сатиру уперену против институција, корупције, лицемерја католичке цркве, система уопште, и то га чини актуелним на свим меридијанима, у сваком тренутку. Његов театар налази корен у бруталној ренесансној комедији, исказујући основну идеју да се ништа у човековој себичности не мења упркос културном напретку.
Сиже овог комада је врло једноставан: Провалник улази у стан имућног човека (иначе одборника градске скупштине), а у послу га омета телефон који константно звони.
Немајући куд, он се јавља, а са друге стране је нико други до – његова жена. Тек што реши тај проблем, Провалник поново бива ометен у реду неочекиваним повратком власника стана и његове љубавнице. Ово је само почетак комично-водвиљског заплета, а како комад одмиче, препреке ка извршењу започетог посла бивају све веће и све комичније.