Međunarodni festival folklora ,,Zlatno kolo”

Međunarodni festival folklora ,,Zlatno kolo” po prvi put u našem gradu organizovan je 2015. godine pod nazivom ,,Borsko proleće”. Tada smo bili domaćini gostima iz Bugarske, Makedonije i Rumunije. Godine 2016. Festival menja ime u Zlatno kolo, ali cilj Festivala ostaje isti – promovisanje kulture i tradicije drugih naroda i krajeva Srbije,  kao i podsticanje kulturnog i umetničkog folklornog stvaralaštva i međunarodne kulturne saradnje. Ujedno, Festival ima za cilj i promociju i prezentaciju turističkih i ostalih potencijala grada Bora i okoline.

Ove godine tradicionalni međunarodni festival folklora “Zlatno kolo” bio je u periodu od  17. do 19. avgusta.  Posetioci ovog tradicionalnog  Festivala  mogli su da vide nastupe Umetničkog centra ,,Talija“ iz Beograda – Srbija, ansambla ,,Anatolia“ iz Isparte – Turska,  Academy of arts & Kythara institute iz Kaira – Egipat, FA ,,Karanovac“ iz Kraljeva – Srbija, kao i domaćina KUD ,,Bor” iz Bora – Srbija.

Festival je počeo 17. avgusta na manifestaciji ,,Dani Brestovačke banje“ nastupom Ansambala iz Srbije i Egipta. Sledećeg dana, 18. avgusta Festival  počeo je defileom učesnika na gradskom šetalištu u ulici Moše Pijade. Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić je svečano otvorio Festival i usledio je nastup kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Turske i Egipta. Sledećeg dana, 22. avgusta nakon nastupa, svih grupa,  program se završio dodelom zahvalnica svim učesnicima Festivala.

Slobodno vreme između nastupa učesnici ovog festivala iskoristili su da upoznaju grad Bor i njegovu okolinu. Domaćin Festivala organizovao je posetu zoološkom vrtu u Boru, kao i obilazak Lazareve pečine u Zlotu.  Takođe 19. avgusta predstavnici kulturno-umetničkih društava imali su i zvaničan prijem kod gradonačelnika grada Bora Aleksandra Milikića. Učesnici su bili smešteni na Savači gde su mogli da vide i lepote Borskog jezera.

Organizator Festivala je Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora” i kulturno-umetničko društvo ,,Bor” koje deluje u okviru Ustanove. Pokrovitelj Festivala grad Bor.

Slike:

1. dan Međunarodnog festivala folklora ,,Zlatno kolo” u Brestovačkoj banji


2. dan Međunarodnog festivala folklora ,,Zlatno kolo” u Amfiteatru i defile učesnika Festivala


 

Prijem predstavnika Festivala ,,Zlatno kolo” kod gradonačelnika grada Bora


3. dan Međunarodnog festivala folklora ,,Zlatno kolo” u Amfiteatru