Međunarodni festival folklora ,,Zlatno kolo”

Međunarodni festival folklora ,,Zlatno kolo” po prvi put u našem gradu organizovan je 2015. godine pod nazivom ,,Borsko proleće”. Tada smo bili domaćini gostima iz Bugarske, Makedonije i Rumunije. Godine 2016. Festival menja ime u Zlatno kolo, ali cilj Festivala ostaje isti – promovisanje kulture i tradicije drugih naroda i krajeva Srbije,  kao i podsticanje kulturnog i umetničkog folklornog stvaralaštva i međunarodne kulturne saradnje. Ujedno, Festival ima za cilj i promociju i prezentaciju turističkih i ostalih potencijala grada Bora i okoline.

Ove godine tradicionalni međunarodni festival folklora “Zlatno kolo” bio je u periodu od  17. do 19. avgusta.  Posetioci ovog tradicionalnog  Festivala  mogli su da vide nastupe Umetničkog centra ,,Talija“ iz Beograda – Srbija, ansambla ,,Anatolia“ iz Isparte – Turska,  Academy of arts & Kythara institute iz Kaira – Egipat, FA ,,Karanovac“ iz Kraljeva – Srbija, kao i domaćina KUD ,,Bor” iz Bora – Srbija.

Festival je počeo 17. avgusta na manifestaciji ,,Dani Brestovačke banje“ nastupom Ansambala iz Srbije i Egipta. Sledećeg dana, 18. avgusta Festival  počeo je defileom učesnika na gradskom šetalištu u ulici Moše Pijade. Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić je svečano otvorio Festival i usledio je nastup kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Turske i Egipta. Sledećeg dana, 22. avgusta nakon nastupa, svih grupa,  program se završio dodelom zahvalnica svim učesnicima Festivala.

Slobodno vreme između nastupa učesnici ovog festivala iskoristili su da upoznaju grad Bor i njegovu okolinu. Domaćin Festivala organizovao je posetu zoološkom vrtu u Boru, kao i obilazak Lazareve pečine u Zlotu.  Takođe 19. avgusta predstavnici kulturno-umetničkih društava imali su i zvaničan prijem kod gradonačelnika grada Bora Aleksandra Milikića. Učesnici su bili smešteni na Savači gde su mogli da vide i lepote Borskog jezera.

Organizator Festivala je Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora” i kulturno-umetničko društvo ,,Bor” koje deluje u okviru Ustanove. Pokrovitelj Festivala grad Bor.

Slike:

1. dan Međunarodnog festivala folklora ,,Zlatno kolo” u Brestovačkoj banji


2. dan Međunarodnog festivala folklora ,,Zlatno kolo” u Amfiteatru i defile učesnika Festivala


 

Prijem predstavnika Festivala ,,Zlatno kolo” kod gradonačelnika grada Bora


3. dan Međunarodnog festivala folklora ,,Zlatno kolo” u Amfiteatru


UMETNIČKI CENTAR “TALIJA” osnovan je 1998. godine u Beogradu.
Izuzetno dobri igrači, prekaljeni po brojnim svetskim scenama, pokrenuli su najpre omladinski, a odmah zatim zaživeo je i dečji ansambl narodnih igara i narodni orkestar. Visok izvođački kvalitet i odličan izbor programa inicirali su lavinu turneja i koncerata. Srpski opanci ovog ansambla izazvali su divljenje i ovacije na 5 kontinenta, i preko 100 turneja za 18 godina postojanja i rada.
Danas UMETNIČKI CENTAR “TALIJA” ima oko 350 članova u omladinskom ansamblu, starijem dečjem ansamblu, mlađem dečjem ansamblu, početnom ansamblu, omladinskom narodnom orkestru i dečjem narodnom orkestru.
Jaka konkurencija i veliki broj turneja koje privlače nove i podstiču na još bolji rad postojeće članove, glavni su razlozi stalnog rasta kvaliteta, kako u omladinskom tako i u pratećim ansamblima. Autentična narodna nošnja nabavljana je delimično na terenu ili sašivena verno originalima. Svojim radom vredne majke i bake naših članova, kao i ljudi od zanata neprestano održavaju i dopunjuju našu bogatu riznicu narodne nošnje.
Treba napomenuti da UMETNIČKI CENTAR “TALIJA” svake godine održi preko 400 koncerata. Ono što ih izdvaja je internacionalni program.

Folklorni ansambl ,,Karanovac” iz Kraljeva osnovan je 2010 godine, i kroz pesmu i igru trudi se da bude najbolji pripovedač tradicije i običaja, misionar mira, dobrih odnosa, tolerancije, graditelj prijateljstva sa narodima svih kontinenata. Čuvar je tradicije, i autentične narodne kulture. FA ,,Karanovac“ broji 400 članova i ima odličnu saradnju sa mnogim gradskim Ustanovama. Učesnik je na brojnim festivalima kako u zemlji tako i u inostranstvu, a koliko su uspešni u onome čime se bave svedoče i brojne nagrade i priznanja. Umetnički rukovodilac FA ,,Karanovac“ iz Kraljeva je Marko Ljubojević.

Akademija plesa i muzike „KYTHARA“ – EGIPAT
Osnovana je 1988. godine i od samog početka je njen rad bio u funkciji profesionalne akademije za obuku i društvene muzičke škole, koja otvara vrata i odraslima i deci i to na 38 različitih lokacija u Egiptu. Onima koji su se opredelili da grade svoj umetnički, ali i životni put u sferi različitih formi izvođačke umetnosti nudi potpuno akreditovane programe za ples, muziku, pozorište. Obezbeđuje sve uslove da ih pri tome uče, usmeravaju i vode eminentni profesionalni stručnjaci – treneri, instruktori, predavači. Time se uspešno ostvaruje misija pružanja kvalitetnog umetničkog obrazovanja, koja vodi profesionalnom i ličnom ispunjenju.
Egipatski narodni plesovi su Beledi, Saidi, Malaja Lef, Dahia, Šabi, Gavaze, Felahin. Krase ih lepota, simbolika, kao i vrednost poruka koje se kroz jedan tako bogat nastup publici i svetu šalju. Kroz sve to može da se iskaže mnogo toga – duh određenog vremena, svakodnevni život, rad, ljubav, radost, tuga, ženstvenost, gordost… Članovi ovog egipatskog tima su deo folklorne tradicije svoje zemlje prezentovali više puta, na različitim događajima i festivalima održanim u Egiptu, Turskoj, Francuskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Kini i Italiji.

Anadolijska folk dens grupa iz Turske osnovana je u gradu Isparta. Njihov cilj je da što više upoznaju druge sa lepotom njihovih plesova, ali i da ih prenose generacijama koje dolaze. Iako su amaterski ansambl, trude se da svoje igre prezentuju u pravom, profesionalnom duhu. Poseduju otvorenu, dugoročnu viziju, i upravo zbog takvog inovativnog pristupa uspevaju da tradiconalne sadržaje obogate drugačijim ukusom. Ansambl čine igrači od 16 do 50 godina. Anadolijska plesna grupa prikazuje nam bogatu kulturu narodnog plesa jugozapadne Turske.

Kulturno – umetničko društvo u Boru osnovano je 25.marta 1945.godine, svega nekoliko meseci po oslobođenju. Kulturno – umetničko društvo je obuhvatalo dramske, muzičke, muzičko-scenske, književne i folklorne sadržaje, koji su u tom vremenu bili na zavidnom umetničkom nivou i od velikog značaja za kuturno uzdizanje ne samo sreza već i cele Timočke Krajine.
Od 1994.godine kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ deluje u okviru Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora“. Inkorporisanjem u gradski centar neki segmenti amaterskog stvaralaštva (dramski studio, likovni klub, itd.) postali su sastavni deo redovne delatnosti Centra, ali je kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ zadržalo svoj identitet i specifičnost rada, posebno u domenu folklornih i muzičko-scenskih sadržaja.
Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ sačinjavaju:
– ansambl narodnih igara i pesama (prvi igrački ansambl – 40 izvođača. Repertoar obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, uglavnom postavke Branka Markovića)

– drugi (pripremni) ansambl- grupa polaznika starijeg uzrasta priprema se za prvi igrački ansambl; učenje osnovnih termina i elemenata folklora, igračkih obrazaca raznih podneblja kao i koreografija. Ova grupa stiče saznanja o etnološkom poreklu i značenju folklornog sadržaja)

– dečiji dečiji izvođački ansambl – broji 50 članova i izvode 5 koreografija Dragana Petrovića

–  dečiji pripremni ansambl ( broji 40 članova , uzrasta nižih razreda osnovnih škola)

–  škola Folklora A grupa (uzrast od 6 do 8 god)

–  škola folklora B grupa (Uzrast od 4 do 5)

–  muška i ženska pevačka grupa

–  narodni orkestar Ansambla

Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ danas čuvar je tradicije duge preko sedamdeset godina i baštinik najznačajnijih tekovina njegovih prethodnika; u domenu afirmacije lokalnog stvaralaštva i autentične narodne kulture, u pogledu edukacije i vaspitanja svojih članova, u pogledu saradnje sa srodnim društvima u zemlji i van nje, razmene iskustava i uspostavljanja trajnih veza, Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ ne odriče se svoje društvene i kulturne misije.