Међународни фестивал фолклора ,,Златно коло”

Међународни фестивал фолклора ,,Златно коло” по први пут у нашем граду организован је 2015. године под називом ,,Борско пролеће”. Тада смо били домаћини гостима из Бугарске, Македоније и Румуније. Године 2016. Фестивал мења име у Златно коло, али циљ Фестивала остаје исти – промовисање културе и традиције других народа и крајева Србије,  као и подстицање културног и уметничког фолклорног стваралаштва и међународне културне сарадње. Уједно, Фестивал има за циљ и промоцију и презентацију туристичких и осталих потенцијала града Бора и околине.

Ове године традиционални међународни фестивал фолклора “Златно коло” био је у периоду од  17. до 19. августа.  Посетиоци овог традиционалног  Фестивала  могли су да виде наступе Уметничког центра ,,Талија“ из Београда – Србија, ансамбла ,,Анатолиа“ из Испарте – Турска,  Academy of arts & Кythara institute из Kаира – Египат, ФА ,,Kарановац“ из Kраљева – Србија, као и домаћина КУД ,,Бор” из Бора – Србија.

Фестивал је почео 17. августа на манифестацији ,,Дани Брестовачке бање“ наступом Ансамбала из Србије и Египта. Следећег дана, 18. августа Фестивал  почео је дефилеом учесника на градском шеталишту у улици Моше Пијаде. Градоначелник града Бора Александар Миликић је свечано отворио Фестивал и уследио је наступ културно-уметничких друштава из Србије, Турске и Египта. Следећег дана, 22. августа након наступа, свих група,  програм се завршио доделом захвалница свим учесницима Фестивала.

Слободно време између наступа учесници овог фестивала искористили су да упознају град Бор и његову околину. Домаћин Фестивала организовао је посету зоолошком врту у Бору, као и обилазак Лазареве печине у Злоту.  Такође 19. августа представници културно-уметничких друштава имали су и званичан пријем код градоначелника града Бора Александра Миликића. Учесници су били смештени на Савачи где су могли да виде и лепоте Борског језера.

Организатор Фестивала је Установа ,,Центар за културу града Бора” и културно-уметничко друштво ,,Бор” које делује у оквиру Установе. Покровитељ Фестивала град Бор.

Слике:

1. дан Међународног фестивала фолклора ,,Златно коло” у Брестовачкој бањи


2. дан Међународног фестивала фолклора ,,Златно коло” у Амфитеатру и дефиле учесника Фестивала


 

Пријем представника Фестивала ,,Златно коло” код градоначелника града Бора


3. дан Међународног фестивала фолклора ,,Златно коло” у Амфитеатру