Edukativni sadržaji Centra za kulturu Bor

Centar za kulturu Bor je nosilac raznih programa i projekata koji joj omogućavaju  da u okviru svog delovanja utiče na podizanje opšte svesti građana u pogledu duhovnog razvoja i kvaliteta života.

Centar za kulturu Bor posebnu pažnju poklanja deci i mladima, u zadovoljenju njihovih potreba i zdravom odrastanju. Edukativni sadržaji realizuju se kroz nekoliko radionica koje godinama rade i okupljaju više stotina dece: kulturno-umetničko društvo ,,Bor” ima oko 180 polaznika, etno radionica ima 48 polaznika, dramski studio ima 26 polaznika, likovna radionica oko 30 polaznika, gradski hor ima 20 polaznika, škola gitare ima 10 polaznika.


  • Škola gitareU okviru Ustanove „Centar za kulturu grada Bor“ već nekoliko godina postoji škola gitare koju drži profesor Nenad Ilijić. Zajedno sa profesorom učestvuju na mnogobrojnim takmičenjima gde ostvaruju zapazene rezultate, te se ova škola ocenjuje kao vrlo uspešna. Polaznici škole gitare e uz pomoć profesora Nenada Ilijića učiće da sviraju više numera u različitim kombinacijama i različitih muzičkih pravaca. Muzički pravci koje negujemo su pop, rok i klasika Sviramo ono što mi mislimo da je kvalitetno, ali slušamo i želje naših đaka, pa pravimo i nove aranžmane. Profesor Nenad Ilijić veruje da će mnogi od dečaka i devojčica koji upišu školu gitare izrasti u vrsne gitariste.
  • Škola folklora i folklor– Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ osnovano je 25.marta 1945.godine, a od 1994.godine kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ radi u sastavu Ustanove ,,Centra za kulturu grada Bora“. Njega sačinjavaju: ansambl narodnih igara i pesama (prvi igrački ansambl – 40 izvođača. Repertoar obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, uglavnom postavke Branka Markovića, drugi ansambl- grupa polaznika starijeg uzrasta priprema se za prvi igrački ansambl; učenje osnovnih termina i elemenata folklora, ova grupa stiče saznanja o etnološkom poreklu i značenju folklornog sadržaja, dečiji folklorni ansambl dve grupe – dečiji izvođački ansambl broji 50 članova i grupa polaznika mlađeg uzrasta koji pohađaju probe i ovladavaju prvim elementima folklora, grupa pevača, narodni orkestar). Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ danas čuvar je tradicije duge šezdeset godina i baštinik najznačajnijih tekovina njegovih prethodnika; u domenu afirmacije lokalnog stvaralaštva i autentične narodne kulture, u pogledu edukacije i vaspitanja svojih članova, u pogledu saradnje sa srodnim društvima u zemlji i van nje, razmene iskustava i uspostavljanja trajnih veza, Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ ne odriče se svoje društvene i kulturne misije. Umetnički rukovodilac KUD ,,Bor“ je Dragan Petrović.  
  • Radionica etno pevanja– Radionica etno pevanja Ustanove „Centar za kulturu grada Bor“ broji oko 45 članova različitog uzrasta. Radionicu sačinjava nekoliko etno grupa, sa kojima godinama aktivno nastupamo po Srbiji. Repertoar radionice je raznovrstan, trudimo se da negujemo tradiciju Timočke krajine, ali isto tako radimo pesme iz drugih krajeva: Makedonije, Kosova, Centralne i Zapadne Srbije. Polaznici etno radionice su učesnici raznih festivala: Sabor kosovskih Srba, Etno festival u Negotinu, Ivanjica, Hajduk Veljkovi dani, kao i takmičenje etno solista u Beogradu gde su u maju 2017. godine osvojili dva prva, jedno drugo i dva treća mesta, a 2018. godine 5 prvih i jedno treće mesto. Takođe, često radionica organizuje koncerte gde ima i instrumentaliste, koji sviraju na fruli, duduku i gajdama.Radionicu etno pevanja drži Tamara Glišić
  • Likovna radionica– Jedan od oblika delovanja Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora“ jeste i negovanje likovnih talenata putem edukacije. Likovna radionica postoji već nekoliko godina u okviru Ustanove uz povremene prekide. Program radionice držaće Elda Dragaš – slikar i Mihajlo Dragaš -master primenjeni umetnik i obuhvatiće osnove slikarstva: od pokazivanja primera iz istorije umetnosti, preko crteža, do savladavanja osnovnih zakona kompozicije i prostora. Predavači ove radionice će kod svakog polaznika razviti interesovanje za likovno stvaralaštvo. Opravdanost postojanja likovne radionice pokazuju i podaci da je više polaznika iz predhodnih generacija kod profesora Zorana Stankovića, Dragija Čičovića, Jadranke Vukojičić i Dragana Ilića za svoj životni poziv izabralo likovnu ili primenjenu umetnost. Ovaj vid dodatnog obrazovanja značajan je jer olakšava upis mladima Bora na željene umetničke fakultete, doprinoseći da mladalački snovi postanu stvarnost.
  • Gradski hor– Gradski hor “Feniks” koji radi u okviru Ustanove ,,Centar za kulturu grada Bora” osnovan je u Boru 2014. godine i trenutno broji 25 članova. Osnovan je pri Crkvi Sveti Đorđe, čijeg svetitelja je hor nosio naziv u početku, odnosno “Hor Sveti Đorđe”. Kasnije je preimenovan u ” Hor Feniks”, ali je njegov muzički opus ostao nepromenjen,kao i uloga u Crkvi.
    Iako nedavno osnovan, za veoma kratko vreme nametnuo se svojim umetničkim izrazom dela svetovne i duhovne muzike, te kao takav beleži zapažene nastupe na Liturgijama i gradskim svečanostima.
    Najznačajniji uspeh ostvaruje na festivalu “Horovi među freskama” koji je održan 2016.godine u Beogradu, gde se uvrstio među deset najboljih horova. Osnivač i dirigent hora je Aleksandar Gubijan.

Pored ovih radionica od februara 2019. godine počeće sa radom  i škola sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima  – kontakt osoba Stefan Radovanović 061/638-98-04 ili Centar za kulturu 030/424-546 svakog radnog dana od 08 do 14 sati.

  • Uzrast: svi uzrasti – bez ograničenja

Tradicija Balkana pa samim tim i ovog kraja dosta se oslanja na muziku i negovanje etno zvuka koji je karakterističan za ovaj kraj. Muzika je važan deo naše istorije i kulture, i to je nešto što fascinira sve turiste i posetioce koji dolaze na naše prostore. Tradicionalni instrumenti nisu isključivo oni koji su nastali na našim prostorima, već oni koje je narod usvojio kao svoje i predstavljaju deo naše muzičke tradicije. Mnogi od stranih turista vole da čuju izvornu muziku, zvuk frule, duduka i gajdi. Polaznici ove škole će naučiti osnove sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima, kao i numere koje često možemo čuti na mnogobrojnim programima.