Едукативни садржаји Центра за културу Бор

Центар за културу Бор је носилац разних програма и пројеката који јој омогућавају  да у оквиру свог деловања утиче на подизање опште свести грађана у погледу духовног развоја и квалитета живота.

Центар за културу Бор посебну пажњу поклања деци и младима, у задовољењу њихових потреба и здравом одрастању. Едукативни садржаји реализују се кроз неколико радионица које годинама раде и окупљају више стотина деце: културно-уметничко друштво ,,Бор” има око 180 полазника, етно радионица има 48 полазника, драмски студио има 26 полазника, ликовна радионица око 30 полазника, градски хор има 20 полазника, школа гитаре има 10 полазника.


  • Школа гитареУ оквиру Установе „Центар за културу града Бор“ већ неколико година постоји школа гитаре коју држи професор Ненад Илијић. Заједно са професором учествују на многобројним такмичењима где остварују запазене резултате, те се ова школа оцењује као врло успешна. Полазници школе гитаре е уз помоћ професора Ненада Илијића учиће да свирају више нумера у различитим комбинацијама и различитих музичких праваца. Музички правци које негујемо су поп, рок и класика Свирамо оно што ми мислимо да је квалитетно, али слушамо и жеље наших ђака, па правимо и нове аранжмане. Професор Ненад Илијић верује да ће многи од дечака и девојчица који упишу школу гитаре израсти у врсне гитаристе.
  • Школа фолклора и фолклор– Културно – уметничко друштво ,,Бор“ основано је 25.марта 1945.године, а од 1994.године културно – уметничко друштво ,,Бор“ ради у саставу Установе ,,Центра за културу града Бора“. Њега сачињавају: ансамбл народних игара и песама (први играчки ансамбл – 40 извођача. Репертоар обухвата 12 кореографија игара народа и народности бивше Југославије, углавном поставке Бранка Марковића, други ансамбл- група полазника старијег узраста припрема се за први играчки ансамбл; учење основних термина и елемената фолклора, ова група стиче сазнања о етнолошком пореклу и значењу фолклорног садржаја, дечији фолклорни ансамбл две групе – дечији извођачки ансамбл броји 50 чланова и група полазника млађег узраста који похађају пробе и овладавају првим елементима фолклора, група певача, народни оркестар). Културно – уметничко друштво ,,Бор“ данас чувар је традиције дуге шездесет година и баштиник најзначајнијих тековина његових претходника; у домену афирмације локалног стваралаштва и аутентичне народне културе, у погледу едукације и васпитања својих чланова, у погледу сарадње са сродним друштвима у земљи и ван ње, размене искустава и успостављања трајних веза, Културно – уметничко друштво ,,Бор“ не одриче се своје друштвене и културне мисије. Уметнички руководилац КУД ,,Бор“ је Драган Петровић.  
  • Радионица етно певања– Радионица етно певања Установе „Центар за културу града Бор“ броји око 45 чланова различитог узраста. Радионицу сачињава неколико етно група, са којима годинама активно наступамо по Србији. Репертоар радионице је разноврстан, трудимо се да негујемо традицију Тимочке крајине, али исто тако радимо песме из других крајева: Македоније, Косова, Централне и Западне Србије. Полазници етно радионице су учесници разних фестивала: Сабор косовских Срба, Етно фестивал у Неготину, Ивањица, Хајдук Вељкови дани, као и такмичење етно солиста у Београду где су у мају 2017. године освојили два прва, једно друго и два трећа места, а 2018. године 5 првих и једно треће место. Такође, често радионица организује концерте где има и инструменталисте, који свирају на фрули, дудуку и гајдама.Радионицу етно певања држи Тамара Глишић
  • Ликовна радионица– Један од облика деловања Установе ,,Центар за културу града Бора“ јесте и неговање ликовних талената путем едукације. Ликовна радионица постоји већ неколико година у оквиру Установе уз повремене прекиде. Програм радионице држаће Елда Драгаш – сликар и Михајло Драгаш -мастер примењени уметник и обухватиће основе сликарства: од показивања примера из историје уметности, преко цртежа, до савладавања основних закона композиције и простора. Предавачи ове радионице ће код сваког полазника развити интересовање за ликовно стваралаштво. Оправданост постојања ликовне радионице показују и подаци да је више полазника из предходних генерација код професора Зорана Станковића, Драгија Чичовића, Јадранке Вукојичић и Драгана Илића за свој животни позив изабрало ликовну или примењену уметност. Овај вид додатног образовања значајан је јер олакшава упис младима Бора на жељене уметничке факултете, доприносећи да младалачки снови постану стварност.
  • Градски хор– Градски хор “Феникс” који ради у оквиру Установе ,,Центар за културу града Бора” основан је у Бору 2014. године и тренутно броји 25 чланова. Основан је при Цркви Свети Ђорђе, чијег светитеља је хор носио назив у почетку, односно “Хор Свети Ђорђе”. Касније је преименован у ” Хор Феникс”, али је његов музички опус остао непромењен,као и улога у Цркви.
    Иако недавно основан, за веома кратко време наметнуо се својим уметничким изразом дела световне и духовне музике, те као такав бележи запажене наступе на Литургијама и градским свечаностима.
    Најзначајнији успех остварује на фестивалу “Хорови међу фрескама” који је одржан 2016.године у Београду, где се уврстио међу десет најбољих хорова. Оснивач и диригент хора је Александар Губијан.

Поред ових радионица од фебруара 2019. године почеће са радом  и школа свирања на традиционалним дувачким инструментима  – контакт особа Стефан Радовановић 061/638-98-04 или Центар за културу 030/424-546 сваког радног дана од 08 до 14 сати.

  • Узраст: сви узрасти – без ограничења

Традиција Балкана па самим тим и овог краја доста се ослања на музику и неговање етно звука који је карактеристичан за овај крај. Музика је важан део наше историје и културе, и то је нешто што фасцинира све туристе и посетиоце који долазе на наше просторе. Традиционални инструменти нису искључиво они који су настали на нашим просторима, већ они које је народ усвојио као своје и представљају део наше музичке традиције. Многи од страних туриста воле да чују изворну музику, звук фруле, дудука и гајди. Полазници ове школе ће научити основе свирања на традиционалним дувачким инструментима, као и нумере које често можемо чути на многобројним програмима.